Altiparmakov: Smanjenje PDV u turizmu je promašena mera pomoći

Biznis 30. jul 202011:25 > 11:28
Podeli:
Izvor: N1

Zahtev poslodavaca upućen Vladi Srbije da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na usluge u sektoru turizma i ugostiteljstva sa 20 na deset odsto je "promašena" mera za pomoć tim firmama tokom trajanja pandemije COVID-19, rekao je stručnjak za poreze Nikola Altiparmakov.

On je za agenciju Beta izjavio da sve firme u turizmu nemaju isti pad prihoda i da onima koji imaju mali promet takva olakšica ne bi ništa značila.

„Smanjenje PDV na usluge koje se pružaju u turizmu i ugostiteljstvstvu kada nema gostiju ne može da pomogne firmi u tom sektoru da poveća prihod“, rekao je Altiparmakov, koji je i član Fiskalnog saveta.

Dodao je da je „najpoštenije“ da u poreskom sistemu postoji jedna stopa PDV.

Altiparmakov je rekao da je Fiskalni savet preporučivao da PDV ima jednu stopu za svu robu i usluge, a ne dve, od deset i 20 odsto kao sada, i da se iz socijalnih razloga ne izuzimaju pojedini osnovni prehrambeni proizvodi sa manjim opterećenjem od deset odsto.

Sada kada je stopa PDV na neke prehrambene proizvode deset odsto ona se, prema njegovim rečima, plaća i na jeftin hleb koji koristi najveći broj gradjana sa niskim standardom, ali i na skupe veste hleba, pa su zaštićeniji bogati potrošači.

Smanjenjem stope PDV na deset odsto na usluge u turizmu država bi, kako je rekao, „subvencionisala“ turističke firme koje i sada dobro rade i imaju goste.

„Nije efikasan ni zahtev za plaćanje PDV po realizaciji posla jer bi se u tom slučaju i vraćao po realizaciji“, rekao je Altiparmakov.

Sistem plaćanja PDV nakon naplate robe ili usluga je, prema njegovim rečima, bio uveden 2012. godine i mali broj privrednika se prijavio da ga tako plaća.

„Taj sistem bi pomogao firmama da postoji docnja u naplati izmedju poslodavaca i države, a ona je sada svedena na minimum“, rekao je Altiparmakov.

Atanacković: Prosledili smo zahtev turističkih radnika

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su turistički radnici procenili da bi im u ublažavanju posledica pandemije na poslovanje pomoglo smanjenje PDV i da je Unija poslodavaca samo prosledila njihov zahtev.

„Slažem se da ta mera ne bila efikasna, ako bi se primenjivala linearno, ali može da se primeni selektivno samo na one firme u turizmu čiji su prihodi drastično pali“, rekao je Atanacković.

Istakao je da ni zahtev za plaćanje PDV po realizaciji nije „promašen“ jer i sada postoji docnja u naplati jer nije iskorenjena ni uvodjenjem sudskih izvršitelja.

On je ocenio da bi uvodjenje naplate poreza po realizaciji bilo dobro ne samo zbog kašnjenja u naplati nego i zbog toga što se roba često daje na otplatu u više rata, pa pošto se PDV plaća odmah dobavljač time kreditira državu.

„Dobavljač robe je oštećen dvostruko, time što čeka naplatu i time što odmah mora da plati PDV“, rekao je Atanacković.