EU podržala budžet Kosova sa 9,9 miliona evra, očekuje ubrzavanje reformi

Biznis 29. jul 202015:22 > 15:34
Podeli:
Izvor: Andrej Isaković / AFP

Kancelarija Evropske unije na Kosovu saopštila je da je trezoru Kosova uplaćen iznos od 9,9 miliona evra od sredstava pomoći za podršku budžetu i da se ona odnosi na usaglašene kriterijume u vezi sa reformom javne uprave i upravljanja javnim finansijama.

Podrška EU reformi javne uprave i upravljanja javnim finansijama usledila je za napredak koji je vlada ostvarila u primeni sopstvenih strategija i postizanju ciljeva koji su dogovoreni sa EU, piše u saopštenju. 

EU radi sa kosovskom vladom na tim reformama od decembra 2017. godine. 

„Polazeći od ovoga, vlada sada mora da ubrza tempo reformi. Posebno Komisija očekuje da vlada održi svoju posvećenost primeni zakonodavnog paketa u sklopu reforme javne uprave i da napravi korake koji su potrebni za povećanje odgovornosti nezavisnih agencija, da održi makroekonomsku politiku usredsredjenu na stabilnost i da poveća transparentnost, posebno u vezi sa korišćenjem budžetskih sredstava i postupkom javne nabavke“, kaže se u saopštenju.

Takodje se ističe da će ta podrška EU pomoći Kosovu i u pravcu suzbijanja pandemije korona virusa i njenih uticaja na ekonomiju i javne finansije.