Astronomske poštarine Aliekspresa za kupce iz Srbije, roba kasni, Pošta ćuti…

Biznis 26. jul 202018:06 > 19:31
Izvor: Printscreen

Pojedini građani Srbije koji naručuju robu na sajtu "Aliekspres" tvrde za N1 da porudžbine ne dobijaju mesecima. Šta je razlog, kažu, nisu uspeli da saznaju od rukovodioca sajta, ali ni od zaposlenih u poštama. Iz udruženja Efektiva poručuju da se pošiljkama gubi svaki trag kada stignu u zemlju i da su zbog toga pojedini trgovci odustali od slanja robe.

Od igle do lokomotive. Roba na sajtu „Aliekspres“ (Aliexpress) prilagođena je svačijem džepu. Upravo to je Slobodana Kanjevca, kako kaže, navelo da poslednje dve godine poručuje. Iako proizvodi uglavnom stižu iz Kine, problem sa dostavom nije imao sve do nedavno.

„Negde u februaru sam naručio neke proizvode, neki su stigli, a neki i dalje nisu, dva proizvoda za auto – to nije stiglo. Aliekspres mi je rekao da je roba ušla u Srbiju, ali da dalje on ne mogu da kontrolišu dalje kretanje pošiljke“, kaže Kanjevac.

POVEZANE VESTI

Iz udruženja Efektiva objašnjavaju da kretanje robe po dolasku u Srbiju kontrolišu pošte. Međutim, od nadležnih nisu uspeli, kako navode, da dobiju odgovor zbog čega pošiljke nisu isporučene na adrese pojedinih građana.

Odgovor na to pitanje, iz Pošta Srbije, nije stigao ni na upit N1.

Inače, propisano je da roba do kupca treba da stigne u roku od 60 dana. Ukoliko do toga ne dođe, korisnici imaju pravo na žalbu i povraćaj novca.

„Aliekspres tim ljudima vrati novac, obešteti građane, ali ti kineski prodavci zapravo trpe štetu i kada oni dođu u tu neku fazu da ta šteta njima zapravo utiče ozbiljnije na posao, oni jednostavno Srbiju stave na crnu listu i sve veći broj prodavaca iz Kine jednostavno ne želi više da isporučuje robu za Srbiju i to je upravo najveći problem cele ove priče“, naglašava Dejan Gavrilović iz Efektive.

Ipak, tu problemima nije kraj. Poslednjih meseci, sajt „Aliekspres“ je drastično podigao poštarinu za srpske kupce. Tako recimo poštarina za žensku torbu od 13 dolara košta 269 dolara, a besplatnih pošiljki više skoro i da nema.

„U celoj toj priči, kineski trgovci su izračunali da za Srbiju limit robe sa beslatnom poštarinom bude 4,99 dolara. Oni su izračunali da će biti najmanje na gubitku ako dođe do problema, ali opet dropšiperi, trgovci koji su Aliekspres koristili u poslovne svrhe, dakle kupovina jeftine robe, preprodavanje, neki ljudi su imali i posao preko tog sajta, a ne samo kupovinu robe regularno, tako da je to pogodilo i jednu i drugu stranu i stvorilo ogroman problem“, navodi Marko Crnjanski sa portala Netokracija.

Kako bi se država aktivnije uključila u rešavanje problema, iz Efektive najavljuju da će uputiti dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić da ih prime na sastanak.