Istraživanje: Oko 70 odsto korisnika kartica u Srbiji kupuje i plaća onlajn

Biznis 24. jul 202010:52 > 10:57
Izvor: Shutterstock

Oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge posredstvom interneta, pokazuje regionalno istraživanje koje je kompanije Visa u okviru kampanje "U korak sa digitalnom budućnošću".

Kako je istaknuto, od toga 44 odsto potrošača obavlja onlajn kupovinu par puta mesečno, 45 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

Kao glavne razloge za onlajne trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, zatim činjenicu da za kratko vreme mogu da pronađu i uporede razne ponude.

Više od dve trećine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta, a kao prednosti potrošači ističu i niže cene (61 odsto) i popuste (56 odsto).

Neki proizvodi su dostupni samo putem interneta, dok u isto vreme onlajn nabavka omogućava veći izbor proizvoda i usluga.

Povoljnost su i domaći ili strani sajtovi koji povezuju potrošače i prodavce, kao i ugodnost kupovine iz sopstvenog doma ili druge lokacije po izboru.

Odeća i obuća su artikli koji se najviše kupuju onlajn (65 odsto), dok 37 odsto njih plaća račune za komunalije putem interneta, po 31 odsto nabavlja male kućne aparate i kozmetiku i preparate za negu lepote.

Oko 76 odsto potrošača najčešće koristi pametni telefon za onlajn kupovinu, dok 45 odsto njih upotrebljava laptop, a 32 odsto desktop kompjuter.

Od zemalja regiona najbolje rezultate u e-trgovini beleži Severna Makedonija, gde čak 90 odsto građana kupuje posredstvom interneta. U Bosni i Hercegovini takođe raste interesovanje za web prodavnice, budući da se 56 odsto ispitanika opredelilo za ovaj oblik nabavke, dok ih je u Albaniji 59 odsto, a u Crnoj Gori svaki drugi građanin.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina, navodi se u saopštenju.