Gubitak Ameriken erlajnsa u drugom kvartalu veći od dve milijarde dolara

Biznis 23. jul 202015:46 > 15:49
Podeli:
Izvor: Pixabay

Avio kompanija Ameriken erlajns (American Airlines), pogođena kao i njeni konkurenti smanjenjem avio saobraćaja od početka pandemije, zabeležila je neto gubitak od 2,07 milijardi dolara u drugom tromesečju, saopštila je ta kompanija.

U vreme kada se virus širio i lokalne vlasti uvele mere izolacije, a potencijalni klijenti bili sve nevoljniji da nekoliko sati budu u ograničenom zatvorenom prostoru, obrt kompanije je pao 86 odsto, na 1,62 milijarde dolara u tom periodu, navodi se u saopštenju.

„To je bilo jedno od najtežih tromesečja u istoriji kompanije Ameriken“, rekao je generalni direktor Dag Parker.

Posle drastičnog pada u aprilu tražnja za avionske karte je počela da se oporavlja u maju i junu, ali, kako navodi kompanija, ona je ponovo oslabila u julu sa eksplozijom novih slučajeva Kovida-19 u SAD i uvođenjem novih mera restrikcije za kretanje.

Kompanija očekuje da će njeni kapaciteti letenja u trećem tromesečju biti 60 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine.

Grupa je završila tromesečje sa oko 10,2 milijarde dolara raspoloživih sredstava i od tada je dogovorila zajam od 4,75 milijardi dolara od vlade, i izdala obveznice za 1,2 milijarde dolara dodatnog zajma.

Da bi smanjila troškove i očuvala likvidnost Ameriken erlajns hoće da smanji operacionalne troškove i investicije za ukupno 15 milijardi dolara u 2020. godini. Ušteda se u najvećoj meri ostvaruje smanjenjem broja letova.

Kompanija koja zapošljava oko 130.000 ljudi već je sredinom jula najavila da bi mogla da otpusti do 25.000 zaposlenih u oktobru, čime će povećati talas otpuštanja u avio sektoru.

Kao i druge avio kompanije koje su u martu dobile 25 milijardi dolara od vlade, ona se zauzvrat obavezala da neće ukidati radna mesta do 30. septembra.

Više od 41.000 zaposlenih u Ameriken erlajnsu do sada su odabrali prevremeni odlazak u penziju, smanjeno radno vreme ili delimično plaćeno odsustvo.