Nezavisnost: Radnike Jure kažnjavaju ako pristupe našem sindikatu

Biznis 22. jul 202015:49 > 15:52
Podeli:
Izvor: N1

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" je ukazao da se u južnokorejskoj Jura korporaciji krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

Najavljeno je da će sindikat tražiti od Inspektorata za rad i Poverenika za ravnopravnost da po hitnom postupku obave kontrolu rada Saveta radnika u Juri i da „ponište sve akte diskriminacije koji se sprovode prema radnicima koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u sindikat“.

Po tumačenju sindikata „Nezavisnost“, poslovodstvo Jure je, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovala Savet radnika.

„Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja“, poručili su iz „Nezavisnosti“.

Jura u Srbiji ima tri pogona, u Rači, Nišu i Leskovcu, gde proizvodi kablove za auto-industriju.

„Deo zaposlenih u fabrici u Rači su slobodnom voljom pristupili u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva ‘Nezavisnost’, što je Savetu radnika poslužilo da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici Jura korporacije, članu Sindikata kojoj je izgoreo krov na kući“, navodi se u saopštenju „Nezavisnosti“.

Dodaje se da je Savet radnika Jure takođe doneo odluku da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i ne podržavaju rad Saveta, gube pravo na članstvo u njemu, a time i na pogodnosti koje dobijaju njegovi članovi.

Sindikat Nezavisnost pozvao je sve zaposlene u fabrikama Jure u Srbiji da „ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat vlastan da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk“.

Taj sindikat je najavio da će od svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražiti da kompaniju Jura stave na listu nepoželjnih poslodavaca.