Sindikat: Proizvodnja u Železari se ne smanjuje, radi svih 5.000 radnika

Biznis 21. jul 202017:14 > 17:16
Podeli:
Izvor: N1

Proizvodnja čelika u smerevskoj Železari nije smanjivana od kraja 2019. godine, a radi svih 5.000 radnika, rekao je predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u toj fabrici Siniša Prelić.

On je rekao za Betu da se ne planira gašenje druge peći i smanjenje proizvodnje čeličnih proizvoda od 100.000 tona mesečno, a maksimalna proizvodnja kada rade obe peći je oko 160.000 tona mesečno.

Kineska kompanija HBIS koja je vlasnik Železare u Smederevu ugasila je početkom jula ove godine, zbog uvođenja kvota EU na uvoz čelika i pandemije virusa kovid-19, peć broj jedan, a prema nezvaničnim informacijama planira se gašenje i peći broj dva.

„Peć broj dva radi bez smanjenja proizvodnje, a peć broj jedan je upaljena jer se očekivalo povećanje narudžbina, a pošto ih nema ugašena je i biće pripremljena da se upali čim bude trebalo“, rekao je Prelić.

Dodao je da radnici rade u tri smene i da u fabrici ima posla bez obzira što jedna peć ne radi. Istakao je da je HBIS početkom aprila u radni odnos primio 140 radnika koji su bili angažovani preko agencije za zapošljavanje i da planira da primi još oko 40.

Prelić je rekao da železnica u Srbiji ima posla zahvaljujući Železari, a da Elektroprivreda Srbije (EPS) ostvaruje značajne prihode jer isporučuje struju toj fabrici.

„Od kada je HBIS došao u Železaru u industrijsku zonu u Smederevu je došlo nekoliko firmi iz inostranstva, a među njima jedna iz Japana, Indije, Belgije, a sprema se da dođe jedna kompanija i iz Nemačke i one će zapošljavati, zajedno sa drugim kompanijama oko 3.500 radnika“, rekao je Prelić.

Dodao je da je u Smederevu pre 2.000. godine radilo 17.000 radnika i da su oni, osim onih u Železari, ostali bez posla.

EU je u februaru 2019. godine uvela globalnu kvotu za uvoz čelika iz drugih zemalja na ukupno, maksimalno 3,3 miliona tona do juna te godine, a kasnije je kvota korigovana za pet odsto.

Smederevska Železara privatizovana je 2016. godine i za kratko vreme dostigla je maksimalnu godišnju pizvodnju od 2,2 miliona tona i sada je najveći izvoznik robe iz Srbije.