Uzelac: Banke će procenjivati kom klijentu smanjiti ratu za kredit

Biznis 20. jul 202010:41 > 10:43
Izvor: Shutterstock

Banke od sada mogu klijentima da smanje mesečnu ratu za kredit i do 20 odsto. Kriterijum po kom će se određivati ko može da dobije ovu olakšicu biće - rizik, objašnjava za N1 direktor portala Kamatica Dušan Uzelac.

„Banka uvek ima jedan jedini kriterijum kada daje novac, a to je rizik u saradnji sa kijentom. Kada to razložimo, taj rizik se preračunava sa raznim pitanjima koja postavljaju klijentima, stabilnost prihoda, visina prihoda, proverava da li će njegovo radno mesto biti prisutno u narednom periodu. Proveravaju verovatnoću vraćanja kredita kroz set pitanja, pa će i davanje kredita biti individualno procenjivano od klijenta do klijenta“, rekao je Uzelac.

On napominje da su interes banke na prvom mestu stabilnost i profitabilnost, pa tek onda briga o klijentu.

Zbog toga je proces odobrenja takozvanih olakšica, prema rečima sagovornika N1, procena da li će klijent predstavljati problem za banku tako što neće moći da vrati kredit.

On naglašava da je ceo proces pipav i za banku i za klijenta, a da je suština da svako ko pretpostavlja da će imati problem treba da pokuša da nađe zajednički jezik sa bankom.