Koncesionar beogradskog aerodroma: U drugom kvartalu 94,6 odsto manje putnika

Biznis 17. jul 202017:21 > 17:26
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Vinci Airports, koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", saopštila je da je u drugom kvartalu ove godine na tom aerodromu broj smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

„Ograničenja putovanja koje su mnoge zemlje uvele (uključujući strogo zatvaranje odnosno izolaciju stanovništva, zatvaranje granica i karantin) prouzrokovale su, u drugom kvartalu 2020. godine, gotovo potpuni prekid operacija širom aerodroma unutar mreže Vansi erports“, navodi se u saopštenju.  

Broj putnika u aprilu i maju na aerodomima kojima upravlja ta kompanija opao je za gotovo 98 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Sa ukupno 2,4 miliona putnika opsluženih na 45 aerodroma, broj putnika u drugom kvartalu 2020. godine smanjen je za 96,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine.  

Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade Airport, koja upravlja beogradskim aerodrom, je rekao da je avio-saobraćaj na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija pandemijom koronavirusa, pa je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano, a posledice po poslovanje će biti dugoročne. 

Tokom juna su avio-kompanije sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije, od više od 100 destinacija koliko je uobičajeno u ovom periodu. Do sredine jula, obnovljeni su letovi ka dodatne 23 destinacije, ali se situacija menja svakodnevno. 

„Naš aerodrom je u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i avio-kompanija. Od kada je 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog avio-saobraćaja, na Aerodromu Nikola Tesla Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju avio-kompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih“, rekao je Berizo. 

Ocenio je da se ključni zadatak, da zajedno sa avio-kompanijama, vrati poverenje putnika u letenje. 

Kompanija Vinci Airports upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. 

U saradnji sa preko 250 avio-kompanija, mreža aerodroma kojima upravlja ta kompanija opslužila je 255 miliona putnika u 2019. godini, a njen godišnji prihod iznosio je 4,9 milijardi evra, a konsolidovani prihod 2,6 milijardi evra.

 BEOGRAD, 17. jula 2020. (Beta) – Kompanija Vinci Airports, koncesionar beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, danas je saopštila da je u ;drugom kvartalu ove godine na tom aerodromu broj smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poredjenju sa istim periodom prošle godine.“Ograničenja putovanja koje su mnoge zemlje uvele (uključujući strogo zatvaranje odnosno izolaciju stanovništva, zatvaranje granica i karantin) prouzrokovale su, u drugom kvartalu 2020. godine, gotovo potpuni prekid operacija širom aerodroma unutar mreže Vansi erports“, navodi se u saopštenju.  Broj putnika u aprilu i maju na aerodomima kojima upravlja ta kompanija opao je za gotovo 98 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Sa ukupno 2,4 miliona putnika opsluženih na 45 aerodroma broj putnika u drugom kvartalu 2020. godine smanjen je za 96,4 odsto u poredjenju sa drugim kvartalom 2019. godine.  Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade Airport koja upravlja beogradskim aerodrom je rekao da je avio-saobraćaj na globalnom nivou jedna od najteže pogodjenih industrija pandemijom korona virusa, pa je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano, a posledice po poslovanje će biti dugoročne.   Tokom juna su avio-kompanije sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije, od više od 100 destinacija koliko je uobičajeno u ovom periodu. Do sredine jula, obnovljeni su letovi ka dodatne 23 destinacije, ali se situacija menja svakodnevno.  „Naš aerodrom je u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i avio-kompanija. Od kada je 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog avio-saobraćaja, na Aerodromu Nikola Tesla Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju avio-kompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih“, rekao je Berizo.  Ocenio je da se ključni zadatak, da zajedno sa avio-kompanijama, vrati poverenje putnika u letenje. ;  Kompanija Vinci Airports upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.  U saradnji sa preko 250 avio-kompanija, mreža aerodroma kojima upravlja ta kompanija opslužila je 255 miliona putnika u 2019. godini, a njen godišnji prihod iznosio je 4,9 milijardi evra, a konsolidovani prihod 2,6 milijardi evra.  (Kraj)  vuk/vla