Na nemačkom primeru učili o privlačenju investicija

Biznis 20. maj. 201516:27 > 16:53
Podeli:
Izvor: N1

Stalno pitanje koje se nameće u zemljama regiona jeste kako privući investicije, bez kojih nema privrednog rasta.

U organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i Otvorenog regionalnog fonda GIZ, predstavnici deset opština i gradova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, su tokom studijskog putovanja u Nemačku, imali prilike da uče na najboljim primerima najrazvijenije evropske ekonomije.

Ujedinjenje Nemačke je Oraninburgu, nedaleko od Berlina, donelo uobičajene tranzicione probleme – zatvaranje većine firmi i veliku nezaposlenost. Dvadeste pet godina nakon pada Berlinskog zida, taj grad sa 42 hiljade stanovnika postaje sedište čak 1.700 firmi, a stopa nezaposlenosti je oko sedam odsto.

„Veliki broj preduzeća je shvatio da ovde vladaju bolji uslovi za osnivanje firmi nego u Berlinu. Cene nekretnina su manje, a administrativne procedure kraće, što smo mi kao grad omogućili. Adminsitracija investitora ne posmatra kao nekoga ko traži uslugu, već kao nekoga kome treba što pre izaći u susret. Takođe smo urbanističkim planom stvorili povoljnu infrastrukturu“, navodi gradonačelnik Hans Joakim Lesicki.

Svi uslovi koje je omogućila lokalna uprava, ali i blizina autoputa koji vodi u nekoliko pravaca, bili su presudni da u Oraninburgu logistički centar otvori „Rewe grupa“, jedna od najvećih ritejl kompanija u Evropi.

Izvor : N1

„Rewe grupa“ je investirala 60 miliona evra u izgradnju logističkog centra iz koga se snabdeva 355 robnih kuća. „Rewe grupa“ ima godišnji prihod od 50,6 miliona evra i zapošljava 330 hiljada ljudi.

Godišnji budžet Oraninburga je oko 80 miliona evra, ali pored velikih kompanija poput „Rewe“ ili „Orafola“, proizvođača svetlećih boja i samolepljivih materijala, podstiče se otvaranje malih i srednjih preduzeća, jer kako kaže gradonačelnik, ne može opstanak jednog grada zavisti od jedne velike firme.

„U našem budžetu imamo 50 hiljada evra za subvencije malim i srednjim preduzećima i bilo bi više, ali je pet odsto udeo grada u tom velikom programu, dok najveći deo potiče iz fondova EU, a nešto manji iz budžeta pokrajine Brandenburg“, kaže gradonačelnik.

Zadatak lokalne samouprave nije samo da stvori povoljne uslove za investiranje, nego i da promoviše svoju ponudu. Nemački investicioni model predviđa i da se manji gradovi specijalizuju za određenu vrstu investicija, po čemu će biti prepoznati među investitorima.

Iz Nemačke izveštava novinarka N1 Tanja Veselinović.