Infostud: Psihologija i medicina najtraženija zanimanja među budućim studentima

Biznis 13. jul 202012:09 > 12:14
Podeli:
Izvor: N1/Arhiva, ilustracija

Psihologija i medicina najtraženije su među budućim studentima, pored konstantno velikog interesovanja za IT, objavio je sajt Infostud, navodeći da je ove godine čak više od šest maturanata konkurisalo na jedno mesto na smeru psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Osim toga, medicina, stomatologija i farmacija su kao i prethodnih godina u samom vrhu na listi želja budućih studenata, dok je primetan nastavak pada interesovanja za studije prava i ekonomije.

U kolikoj meri ponuda radnih mesta i trendovi na tržištu rada prate interesovanje budućih brocoša, sajt NajStudent.com je analizirao kroz podatke o ponudi poslova sa sajta Poslovi.Infostud.com.

Posmatrajući smer psihologija na svim fakultetima u Srbiji, vidljivo je da je na ukupno 328 mesta konkurisalo ukupno 1.371 maturanata, odnosno više od četiri na jedno slobodno mesto.

Ovaj odnos je i najvidljiviji na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je skoro šest i po maturanata konkurisalo na jedno mesto, kao i na Univerzitetu u Kragujevcu, gde se više od pet kandidata nadmetalo za indeks na ovom smeru.

Na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu dana objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR (ljudski resursi) i konkretno zanimanje psiholog.

Na drugom mestu po interesovanju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke.

Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisalo je 2.306 budućih studenata, a slične brojke se mogu videti i na stomatologiji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisalo više od dva kandidata.