Savić: Vlada zakasnila sa merama, privreda u krizi, na jesen veliki broj otkaza

Biznis 03. jul. 202017:19 > 18:16
Podeli:
Izvor: N1

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, izjavila je u Danu uživo da je Vlada Srbije zakasnila sa merama protiv epidemije koronavirusa, kao i da je situacija u privredi veoma teška. Zatražila je od Vlade Srbije da propiše nove mere pomoći privredi i radnicima, jer nas "u septembru očekuje izuzetno loš socijalno-ekonomski scenario".

POVEZANE VESTI

Ona je ocenila da je Vlada Srbije zakasnila sa merama protiv koronavirusa, navodeći da poslednje brojke o preminulima i zaraženima govore o tome.

„Osnovni zahtev koji smo uputili Vladi Srbije je da se hitno donese obavezujući pravni akt o načinima organizovanja poslova u uslovima pandemije koronavirusa, ali sa rigoroznim sankcijama. Mi danas imamo Zakon o zaštiti i bezbednosti na radu, a on ne poznaje pandemiju. Ovo ne traje kratko, i bilo je isuviše vremena da vlada donese jedan akt, da pomogne radnicima, i razjasni kako da se u ovim uslovima ponašamo, ali i da pojasni poslodavcima situaciju“, navela je ona.

Dodaje da bi tim aktom bila propisane dužnosti poslodavaca, a kao razlog za dosadašnje nedonošenje navodi činjenicu da su poslodavci već u velikim problemima zbog korone.

„Zato smo i tražili da se daju subvencije za kupovinu maski. Dajte pomoć onima koji ne mogu da nabave te maske. U ovom periodui ASNS daje ogromna sredstva za kupovinu maski. Da li mi imao državu koja razmišlja, ili koja je pre mesec dana proslavila pobedu nad kovidom 19“, napominje ona i dodaje da država nije odgovorila na zehteve ovog sindikata.

Prema njenim rečima, najnovije uvođenje dodatnih mera Vlade Srbije je jedan vid odgovora na zahteve sindikata.

„Sigurno da su te mere odgovor, a to nije samo zbog pritiska ASNS, već i ostalih institucija i građana Srbije. Mi smo pre Vlade Srbije vidli u kom pravcu ovo ide. Naš zdravstveni sistem je preopterećen i ovaj period koji nam ide, neće biti nimalo dobar.“, ocenila je ona.

„Privreda je iscrpljena“

Kaže da su ona i sindikat svesni činjenice da ne smemo ponovo da se zatvaramo, kao i da „moramo da radimo i primamo plate“.

„Privreda se nije oporavila. Neuporedivo je bolja bila situacija na početnu onog prvog talasa, a sada se privreda iscrpela. Industrijska proizvodnja je pala za 10 odsto, prerađivačka industrija za preko 10 odsto. Ukoliko ne bude druge faze pomoći privrede, mislim da ćemo u septembru imati ekonomsko-socijalni scenario koji će biti izuzetno loš. Na jesen će nas čekata veliki broj otkaza“, predviđa Savić.

Upozorila je i da su pojedine banke počele da dižu rata ne kredite.

„Ako se to nastavi, izvršitelji će imati pune ruke posla od oktobra“, istakla je ona.

Savić je ocenila da je deljenjem 100 evra budžet Vlade Srbije veoma ispražnjen i da sumnja da može da dođe do nove pomoći građanima, kao ni privredi.

Procenila je da će najugroženiji biti hotelijerstvo, turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj, a da je u Beogradu već zatvoren veliki broj „STR“ radnji, kao i da će zanatlije teško prevaziči predstojeću krizu.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.