Đorđević: Nema novih mera pomoći za privredu, pratiće se globalna dešavanja

Biznis 03. jul. 202015:20 > 15:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Vlada Srbije nema konkretne nove mere pomoći privredi usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Usled krize posao je u Srbiji izgubilo 16.500 radnika, naveo je.

On je na konferenciji Socijalno-ekonomskog saveta (SES) za novinare kazao da se očekuje da se mere donose u skladu sa onim što se bude dešavalo na globalnom planu, ali da će i sami poslodavci i radnici biti uključeni u donošenje tih mera.

„Postoji prostor da u daljem radu vladinog Kriznog štaba, zaduženog za privredu, učestvuju i socijalni i ekonomski partneri, angažovanje SES-a je korisno“, ocenio je Đorđević.

Predsedavajući SES-a i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da poslodavci i sindikati smatraju da jedan paket pomoći neće biti dovoljan.

Ministar rada izjavio je da epidemija virusa korona nije izazvala velike turbulencije na tržištu rada.

„Bilo je otpuštanja, naročito na početku epidemije, ali se tržište rada stabilizovalo. Tokom vanrednog stanja su se javili i neki drugi poslovi“, rekao je Đorđević.

Ministar je izjavio da među poslodavcima neće biti privilegovanih, ukoliko se utvrdi da su tražili od radnika da im vrate deo državne pomoći od 30.000 dinara.

„Pri tome nam je potrebna pomoć sindikata, da ubede radnike da svedoče o takvom kršenju zakona. Ako nema nikoga da posvedoči da se to dogodilo, poslodavac ostaje nekažnjen“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, usled krize je posao u Srbiji izgubilo 16.500 radnika, ali postoji veliki broj novih zanimanja koja su nadomestila ta radna mesta.

Đorđević je istakao da se radi na većoj transparentonosti i komunikaciji s građanima koji će moći da na sajtu Ministarstva rada provere koja su im prava i kako da ih ostvare.

„Radimo i na tome da što više apliciranja bude elektornskim putem, kao i na reorganizaciji Nacionalne službe za započljavanje, a najveći akcenat je na mladima“, objasnio je Đorđević.

Dodao je da je „želja da oni koji studiraju imaju skraćeno radno vreme tokom studija i imaju ista prava poput zaposlenih“.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.