Digitalizacija bankarskih usluga, inovacije u beskontaktnim plaćanjima

Biznis 02. jul. 202015:43 > 15:46
Podeli:
Izvor: N1

Digitalizacija, inovacije, moderne tehnologije su izrazi koje sve češće čujemo. Nekada je vrhunac digitalizacije u bankarstvu bio bankomat, a danas banku praktično možete držati "u džepu", odnosno da budemo precizniji "u šaci" ukoliko koristite mobilno bankarstvo. O evoluciji i razvoju digitalnog bankarstva za Infobiz je govorio član izvršnog odbora ProCredit banke Ivan Smiljković.

N1: Šta biste vi izdvojili kao glavne prednosti digitalnog bankarstva?

„Digitalno bankarstvo je širok pojam, i različito se tumači. Međutim ono što je zajedničko svim tumačenjima jesu konkretni benefiti za korisnika. Tu mislimo, pre svega, na uštedu vremena, a potom i na uštedu novca jer su sve transakcije koje obavljate online i do 10 pa i 15 puta povoljnije nego kada se vrše na tradicionalan način, dolaskom u banku. Klijenti ProCredit banke su jasno prepoznali ove benefite, a tome u prilog govori i činjenica da se više od 95 odsto transakcija obavlja upravo kroz digitalne kanale – mobilno i internet bankarstvo“, kaže Ivan Smiljković.

N1: Da li je situacija u kojoj smo se našli imala uticaja na ovaj visok procenat?

„Konkretno u našem slučaju – ne. Naši klijenti su sada samo sigurniji u svoju odluku. U trenucima kada su mogućnosti tradicionalnog bankarstva bile znatno ograničene, njihovo poslovanje sa bankom nije pretrpelo izmene, niti je zahtevalo dodatni stres u smislu prilagođavanja novonastaloj situaciji. ProCredit banka je među prvima krenula aktivno da radi na promociji digitalnih kanala, i u prvi mah procenti o kojima danas sa ponosom govorimo nisu bili na tako zavidnom nivou, ali smo zajedno išli ka transformaciji“, kaže Smiljković.

N1: Znamo da online možemo platiti račune, ali šta je još moguće uraditi online?

„Često se susrećemo sa ovim pitanjem, ali ono je uslovljeno i kontrapitanjem: ‘Šta je to što klijentu od banke treba’. Dakle pre svega mu je potreban račun, a klijenti račun mogu otvoriti online, dok im se dokumentacija dostavlja na kućnu adresu. Ukoliko su zainteresovani za štednju, mogu da otvore račun Flex štednje koji nudi mogućnost da novac dodajete ili podižete sa štednog računa bez prekida oročenja. Možete kupiti ili prodati do 1000 eur mesečno po srednjem kursu, izvršiti uvid u svoja plaćanja, stanje na računu, preuzeti potvrdu, aplicirati za dozvoljeni minus po kamati koja je skoro 3 puta niža od tržišnog proseka, zakazati sastanak… Praktično kada god pomislite da morate u banku – otvorite laptop ili aplikaciju na mobilnom telefonu i uštedite vreme koje biste inače proveli u putu do banke ili dok čekate u redu“, kaže on.

N1: Dosta se komentarišu i beskontaktna plaćanja, i tu ima novina zar ne?

„Tako je, i to novina na koje smo izuzetno ponosni. Apple Pay je stigao u Srbiju, i to baš u ProCredit banku. U pitanju je inovativni, siguran, beskontaktni način plaćanja, po najvišim svetskim standardima a koji je proizvod sjajne partnerske saradnje koju je ProCredit banka ostvarila sa Mastercardom. Ovaj način plaćanja omogućava vlasnicima Apple uređaja kupovinu bez memorisanja brojeva računa i PIN kodova. Verifikacija svake transakcije se vrši otiskom prsta, ili identifikacijom lica – Face ID. To je ono što, osim tehničke bezbednosti, daje dodatni element sigurnosti svakom plaćanju koje obavljate. Svi koji su vlasnici iPhona sigurno znaju koliko dugo su čekali da Apple Pay zaživi i u Srbiji. I sada je tu. U ProCredit banci“, kaže.

N1: Bilo je dosta reči o toj temi i prethodnih dana, pa nam recite još, za kraj, kako aktivirati Apple Pay, šta je potrebno da znaju klijenti?

„Aktivacija je vrlo jednostavna. Prvo, važno je da budu vlasnici Apple mobilnog uređaja, bilo da je u pitanju Bit iPhone, iWatch, iPad ili MacBook računar jer je to usluga namenjena njima. A drugo, potrebno je da imaju otvoren račun u ProCredit banci uz koji dobijaju i Mastercard karticu koju će dodati u Apple Wallet aplikaciju“, kaže Smiljković.