ASNS traži od Vlade hitno uvođenje mera za sprečavanje širenja koronavirusa

Biznis 01. jul 202013:45 > 13:53
Izvor: N1

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije zatražila je od Vlade uvođenje hitnih mera da bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa.

Taj sindikat je u dopisu premijerki Ani Brnabić naveo da ih članovi svakodnevno obaveštavaju da je sve više obolelih građana i da je epidemija „ušla“ u veliki broj fabrika i ustanova.

Navedeno je da je poslednja dva dana oboleo veći broj radnika fabrike Zastava oružje, kao i da je „alarmantna situacija“ u Beogradu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Vranju, Leskovcu…

Zatraženo je donošenje obavezujućih propisa o načinu organizovanju rada za sve poslodavce i strogo kažnjavanje onih koji krše propise, kao i zabrana rada svih ugostiteljskih objekata posle 20 časova i okupljanje više od deset ljudi u zatvorenom prostoru.

Takođe je predloženo da se beplatno podele maske za višekratnu upotrebu građanima koji nemaju novac da ih kupe, a da država subvencioniše kupovinu maski sa višim nivoom zaštite.

ASNS smatra da država treba da hitno reši problem zaduženosti gradjana posle prestanka moratorijuma na otplatu kredita i da utvrdi posebne mere za radnike koji ostaju bez posla usled krize izazvane pandemijom.

Po oceni te asocijacije sindikata, potrebno je da javnost o stanju i posledicama pandemije dobija blagovremene i istinite informacije Vlade Srbije i njenog Kriznog štaba.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.