Startap tržišta Beograda i Novog Sada vrede pola milijarde dolara

Biznis 25. jun. 202014:29 > 14:38
Podeli:
Izvor: N1

Američka organizacija "Startap džinom" objavila je novo izdanje svog redovnog godišnjeg izveštaja koje donosi procenu da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara, uz podatak da je Srbija medju prvih pet zemalja sveta po broju onih koji razvijaju "blokčejn tehnologiju".

Uključivanje Srbije u ovo, kako je istaknuto, najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima na svetu, pokrenuli su Inicijativa „Digitalna Srbija“ i kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića.

U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je gotovo 300 startap „ekosistema“ širom sveta, što ga čini najopsežnijim do sada, navedeno je u saopštenju Popovića.

Ukazano je da novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi preduzetnička scena Srbije, jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema.

Izveštaj je dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran „ekosistem“ Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana.

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

„Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište.

Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri“, kazao je Popović.