Politika: Zaposleni će ipak morati da prilažu račune za prevoz

Biznis 25. jun 202010:13 > 10:19
Podeli:
Izvor: N1

Radnici u brojnim preduzećima u Srbiji moraće i nadalje da prikupljaju i predaju svojim administrativnim službama račune od karata za vožnju u javnom prevozu, račune iz taksija ili za gorivo sa pumpe, u slučaju da to poslodavac od njih traži kako bi izbegao dodatno oporezivanje obavezne naknade ovog troška zaposlenima, piše "Politika".

To pravilo, kako tvrde u Ministarstvu finansija, ipak nije ukinuto, kako su nedavno protumačili predstavnici sindikalnih organizacija, a na snazi je otkako je u toku 2019. izdato službeno mišljenje ovog ministarstva da se na isplate zaposlenima ne plaća porez na dohodak građana samo u slučaju kada se nastali troškovi mogu dokumentovati odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom.

U protivnom, firme koje ne dokažu nastali trošak na taj iznos će plaćati porez na zaradu po stopi od 10 odsto.

U Ministarstvu finansija podsećaju, kako piše „Politika“, da je odredbom člana 18 Zakona o porezu na dohodak građana propisano da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog od poslodavca po osnovu naknade dokumentovanih troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, do visine cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno do visine stvarnih troškova prevoza, a najviše do 3.988 dinara mesečno.