BAT kupuje fabriku duvana Rovinj?

Biznis 18. maj. 201510:50 > 10:51
Podeli:
Izvor: Reuters

Rovinjska Adris grupa dogovorila je prodaju Fabrike duvana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tobačo - BAT, jedinoj koja je ostala zainteresovana za tu kupovinu.

Iako taj kupoprodajni ugovor još nije potpisan, jer je za to neophodna potvrda skupštine Adris grupe, hrvatski Tportal, na osnovu svojih „pouzdanih izvora“, piše da je to „vrlo izvestan scenario“.

„Ako skupština Adrisa potvrdi prodaju TDR-a BAT-u, toj napetoj biznis priči, uz emocije, neće nedostajati i ponešto elemenata osvete“, piše Tportal.

U tekstu se podseća da je pre nešto više od deset godina BAT oteran iz Hrvatske, i da je zatvorio fabriku u Zadru i to, kako su tvrdili, zbog nelojalne konkurencije i nefer poteza koje im je kršeći tržišnu utakmicu priuštio upravo Adris.

BAT se posle toga fokusirao na Srbiju, gde ima fabriku u Vranju, a u Hrvatskoj je ostao samo kao uvoznik.

U zvaničnom odgovoru iz TDR-a, na pitanje Tportala o tome jesu li posao dogovorili s BAT-om odgovoreno je da je „tačno jedino to da Uprava TDR-a, u skladu s odlukom skupštine od 20. januara ove godine, traži najpovoljnije rešenje za dugoročnu održivost TDR-a – uključujući i prodaju“.

Iz TDR-a su, takođe, istakli da ni sa jednom kompanijom nije napravljen bilo kakav dogovor i da će konačnu odluku o budućnosti TDR-a doneti skupština deoničara.