Platforma VIDA, svetska inovacija u polju TV oglašavanja

Biznis 22. jun 202015:16 > 15:18
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija United media nedavno je predstavila najnoviju svetsku inovaciju – platformu VIDA koja omogućava da različiti gledaoci vide različite reklame dok gledaju isti program.

POVEZANE VESTI

„Ovo je poslednja u nizu inovacija Junajted medije, ovaj put u oblasti oglašavanja, odnosno adresabilnog oglašavanja, koje je sad svetski trend. Adresabilno oglašavanje omogućava da domaćinstva koja gledaju isti sadržaj vide različite reklame. Ukoliko neka različita domaćinstva gledaju isti program, tokom reklamnog bloka videće različite informacije“, kaže Marija Matić, šefica projekta u United Media.

Kako ste došli do jednog takvog projekta?

„Ova inovacija nas stavlja u red svetskih kompanija koje se bave ovom vrstom oglašavanja. Naš projekat je imao za cilj da se uživo u programu zamene reklamni blokovi, kada se početak reklamnih blokova ne zna. To je najčešće slučaj kod sportskih događaja i to u svetu niko nije uspeo sem ove naše platforme. Mi imamo i potvrdu EKTE, koja smatra da je Vida platforma jedna od tri adresabilne platforme u Evropi. Postoje dva aspekta, jedan su potrošači kojima je reklama namenjena, a drugi aspekt je taj da će gledaoci videti one reklame koje su namenjene za njih“.

Platforma je predstavljena prošle godine, kada se očekuje njena implementacija?

„Platforma je dostupna i imamo veliku zainteresovanost oglašivača na tržištu, ali ova platforma pored velikih oglašivača omogućava i malim i srednjim biznisima da se prvi put pojave u nekom premijum okruženju. Pozivam i male oglašivače i neka preduzeća koja do sada nisu imala televizijsko oglašavanje jer su mislili da nije dostupno za njih“.

Kako izgleda proces u praksi?

„Reklame se emituju na EON platformi, to je bitno da napomenem i to na digitalnoj EON platformi. Na tom marketinškom prostoru, koji već postoji, doći će do zamene reklame. Dakle, gledaoci će gledati program i imaće relevantnije reklame za njih. Oglašivači kada nam se jave dogovaraćemo se kako će izgedati oglašavanje, kampanja i slično i to je slično sadašnjem televizijskom oglašavanju“.