Rešenje spora RGZ i beležnika: Kompletan posao prenosa nepokretnosti kod notara

Biznis 22. jun 202013:29 > 13:35
Podeli:
Izvor: N1

Rešenje za spor Republičkog geodetskog zavoda i javnih beležnika je da građani više ne moraju da dolaze po list nepokretnosti na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

To je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Na sastanku ministarke sa drektorom RGZ Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, postignut je dogovor o izdavanju građanima lista nepokretnosti, odnosno o tekstu Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade.

„Nedavno smo ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti, tako nam je cilj da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore“, rekla je Mihajlović.

„Postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na listi Svetske banke Duing biznis, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola“, navela je ministarka.

Dodala je da će RGZ imati važnu ulogu u reformi prostornih planova, „e-prostor“, koja će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije.