EU: Restrukturiranje i nezaposlenost ključni izazovi Srbije

Biznis 17. maj. 201521:08 > 21:10
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je da Srbija treba da nastavi započete reforme i da je ključni izazov rešavanje statusa preuzezeća u restrukturiranju i povećanje zaposolenosti.

On je za RTS istakao da pod tim posebno misli da tržište rada treba učiniti fleksibilnijim, da se počne sa procesom privatizacije i restrukturiranja javnih preduzeća, a preporučuje otplatu duga umesto većih primanja.

Potreban je oprez Vlade Srbije prilikom donoššenja odluke o povećanju plata i penzija, jer bi svrsishodnije bilo da se eventualnim višškom novca otplati deo javnog duga, rekao je Janmat.

On je naveo i da je to jedna od preporuka iz Brisela Srbiji u vezi sa tim koje ekonomske mere treba da sprovede.

Ključni izazovi za Srbiju biće reššavanje statusta preduzeća u restrukturiranju i povećanje zaposlenosti, izjavio je Janmat, istakavši da Srbija, pre svega treba da nastavi reforme započete proššle godine.

On smatra i da treba da se ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola, dodavši da su ministri finansija za budućnost, savetovali Srbiji da se fokusira na veoma konkretna pitanja u vezi sa poslovnim okružženjem.

Prema njegovim rečima, to se na primer odnosi na to da se smanji administrativni i birokratski teret za kompanije, broj parafiskalnih nameta, ali i da se racionalizuju i ojačaju inspekcije u vezi sa sivom ekonomijom u neformalnom sektoru koji i dalje predstavlja neki oblik nelojalne konkurencije.