Poljoprivrednicima naknada gubitaka zbog grada

Biznis 16. maj. 201515:03 > 15:09
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će, nakon što se završi procena štete, na prvoj narednoj sednici Komisije za elementarne nepogode Vlade, predložiti da se nadoknade gubici na poljoprivrednim gazdinstvima koji su nastali usled grada.

Ona je pozvala poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade, jer ne postoji 100 odstotna zaštita od grada i drugih nepogoda.

„Ministarstvo poljoprivrede i ja lično smo svesni teškog položaja poljoprivrednih proizvođača posle grada koji je izazvao štete na njihovim zasadima i nakon završene procene nastale štete na prvoj narednoj sednici Komisije za elementarne nepogode Vlade Srbije predložiću da se nadoknade gubici nastali usled grada“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Bošković je podsetila da ministarstvo regresira 40 odsto od plaćene premije osiguranja i subvencioniše nabavku protivgradnih mreža.

„Svedoci smo nepogoda koje su na poljima i gazdinstvima napravile štetu i zato svaki odgovorni poljoprivrednik treba da osigura svoju proizvodnju“, rekla je ona.

Ministarka je ukazala da zabrinjava to što je u Srbiji osigurano svega osam odsto poljoprivrednih površina, dok je u zemljama EU to deset puta više – osigurano je oko 80 odsto površina.

„Ministarstvo, ja i moji saradnici smo u stalnoj komunikaciji sa poljoprivrednim proizvođačima i u skladu sa mogućnostima i nadležnostima ulažemo napore da ih zaštitimo i pružimo podršku“, kazala je Bogosavljević Bošković.