Dačić: Ne razumem zašto bi nekome smetao "Južni tok"

Biznis 15. maj. 201513:15 > 13:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Šefovi diplomatija Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić ocenili su da jugoistočna Evropa ne bi smela da ostane bez gasovoda.

Projekat izgradnje tog gasovoda još je načelan i o njemu tek predstoje pregovori i precizniji dogovori, a Brisel to treba da podrži, rečeno je na konferenciji.

„Ako Evropska unija svoje prisustvo zasniva na objektivnosti, morala bi da podrži pregovore o izgradnji gasovoda“ kazao je Lavrov.

Dačić je naglasio da Evropa već ima „Severni gasovod“, odakle se zapodnoevropske zemlje snabdevaju gasom iz Rusije i da ne razume zašto bi nekom smetao „Južni tok“.

„Pozivamo EU da uđe u suštinu problema. Evropa mora da ima i ‘Južni tok’, kako god se on zvao. Ne može jugozapadna Evropa da ostane slepo crevo“ kazao je Dačić.

Dodao je da je veoma važno da se pripreme energetske bezbednosti i stabilnosti reši što pre, kako za nekoliko godina ne bi došli u situaciju da evropske zemlje ostanu bez gasa, kada bi se zatvorio gasovod preko Ukrajine.

Ruski Gasprom je ranije najavio da će od 2019. obustaviti tranzit gasa preko Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je izgradnju „Turskog toka“ nakon što je obustavljen projekta izgradnje „Južnog toka“, u decembru 2014. godine, jer se EU tome protivila sa obrazloženjem da nisu razdvojeni proizvodni i transportni kapaciteti.