Antić: Ne razmatra se poskupljenje struje od 30 odsto

Biznis 14. maj. 201512:26 > 12:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić odbacio je danas kao netačne navode pojedinih medija i kalkulacije o poskupljenju struje, istakavši da neće biti poskupljenja tri puta po 10 odsto, te pozvao da se prestane sa spekulacijama o procentu poskupljenja do juna.

Beogradski mediji objavili su da će struja u naredne tri godine poskupeti 30 odsto, odnosno da je najpre bila ideja da poskupljenje bude u dva puta po 15 odsto, a da se sada razmatra da budu tri poskupljenja po 10 odsto. Antić je, naime, podsetio da do juna treba da bude usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a, koji će, kako je rekao, obuhvatiti dosta mera koje treba da unaprede finansijsko stanje tog preduzeća.

Dodao je da premijer Aleksandar Vučić i on kao ministar energetike insistiraju da se više pažnje posveti uštedama i unapređenju efikasnosti rada EPS-a.

Antić je ukazao da je Srbija od prošlogodišnjih poplava pod velikim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija da se cena struje koriguje, jer je najniža u Evropi. Srbija, međutim, podsetio je, istovremeno sprovodi mere fiskalne konsolidacije, a smanjene su i plate i penzije i zato pokušavamo da nađemo neki balans oko toga sa MMF-om, rekao je Antić.

Konsolidacija EPS-a

Odgovarajući na pitanje novinara da li finansijski plan konsolidacije EPS-a podrazumeva i zajam EPS-u od Evropske banke za obnovu i razvoj od 200 miliona dolara i da li je taj zajam uslovljen ulaskom EBRD-a u vlasništvo EPS-a, Antić je odgovorio da se razgovara o tom kreditu, ali da taj zajam ne može biti uslovljen time da EBRD uđe u vlasništvo EPS-a.

Upitan da li je vlada promenila plan o manjinskoj privatizaciji EPS-a, s obzirom da je premijer Vučić nedavno izneo planove o udruživanju EPS-a sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske na zajedničkim projektima, Antić je rekao da nije ni postojala ideja da se EPS prodaje.

„Postoji samo razmišljanje, nakon završetka korporativizacije EPS-a i nakon procene vrednosti imovine tog preduzeća, da se razmotri mogućnost ulaska strateškog partnera u EPS“, rekao je Antić.

On je dodao da su zajednički projekti sa elektoprivredama Crne Gore i Republike Srpske „neke naše ideje i ambicije“ i da o tome tek treba da se razgovara.