Rasprava o slučaju radnika "Jure", Đorđević najavio inspekciju "da niko ne zna"

Biznis 22. maj 202017:43 > 17:44
Podeli:
Izvor: N1

Da li je profit stranih investitora važniji od zdravlja radnika? Ovo pitanje postavili su predstavnici sindikata posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, nakon izbijanja zaraze koronavirusa u južnokorejskoj fabrici Jura u Leskovcu. Odgovor države je - zvanično, procedure u fabrici su poštovane.

Radnici Jure početkom aprila protestovali su ispred fabrike, navodeći da se u pogonu ne poštuju propisane mere. Inspekcija je tada izašla na teren i zaključila da je njihov strah neosnovan. Nekoliko nedelja kasnije, upravo ova fabrika postala je žarište novog koronavirusa, sa 113 obolelih radnika. Resorni ministar i dalje tvrdi da su procedure poštovane.

„Vi možete da napravite žarište i ako ne poštujete disciplinu i ne radite ono što se traži od vas, a ne ono što je poslodavac tražio da se primenjuje. Vi imate i pauzu odmora, i druženje ispred i vrlo je tanka linija da procenite da li je do poslodavca ili ne. Nismo našli u tom trenutku da je bilo kršenja“, rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

POVEZANE VESTI

Očigledno je da jedan deo stranih korporacija, zbog značaja svojih ulaganja funkcioniše iznad zakona, odgovaraju sindikalci. Crvena linija koja nije smela da bude pređena je, kažu, upravo zdravlje radnika.

„Oni ne mogu ići tako daleko u izigravanju pravila igre da njihove firme postanu žarišta. I prosto, to je apel državi, da sa punim kapacitetima deluje i tamo gde je strani kapital“, kaže Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“.

Kako kaže, država ne može da ignoriše svedočenja radnika, uzdajući se samo u izveštaje inspekcije koja dolazi u najavljenu posetu. Ministar, pak, tvrdi da postoje i video snimci koji dokazuju poštovanje distance, merenje temperature i postojanje dezobarijera.

„Treba staviti prst na čelo – da li smo mi želeli, i da li je bila želja sa svim tim primedbama da zatvorimo Juru? Da ti ljudi ostanu bez posla, da ne rade, da ih pošalju na smanjeno, plaćeno odsustvo ili ako su saglasni na neplaćeno odsustvo?“, pita Đorđević.

Rešenje je moglo biti pronađeno, da je vlast želela, smatraju sindikalci.

„Mislim da je ovo društvo moglo da pošalje tih 2.700 radnika na plaćeno, da kompaniji država, društvo, svi mi damo 15 odsto, a ostalo da obezbedi poslodavac. Da možda predupredimo da nam Jura pravi pravila i da im je važniji profit od zdravlja ljudi. A oni izuzetan profit sigurno ostvaruju u ovoj zemlji i iznose iz ove zemlje“, smatra Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Zoran Đorđević ima rešenje. Umesto najavljene, u Juru će uskoro iznenadna poseta. Koju je upravo najavio.

„Jednom ćemo staviti tačku na to, otići ćemo da niko ne zna u tu Juru i videćemo šta se dešava, ali onda očekujemo da i druga strana..“, kazao je.

„To je klasičan, kako se to kaže, igrokaz. Malo pomeraš scenu, slikaš stvari“, navodi Stojiljković.

Izbijanje zaraze u leskovačkoj „Juri“ nije zaustavilo proizvodni pogon. Iako je naloženo testiranje svih radnika, fabrika je radila sa 50 odsto kapaciteta.