Grčka mora da ušteti još tri milijarde evra

Biznis 13. maj. 201521:18 > 21:19
Podeli:
Izvor: EPA

Grčka vlada moraće da pribavi najmanje tri milijarde evra kroz dodatne fiskalne mere do kraja 2015. da bi ispunila minimum budžetskih ciljeva koji njeni kreditori smatraju prihvatljivim, izjavio je zvaničnik iz Atine upoznat sa situacijom.

Uz takve budžetske rezove, primarni budžetski suficit bi u 2015. iznosio nešto više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je cilj koji je grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis danas ocenio prihvatljivim, javlja agencija Blumberg.

Bez fiskalnih rezova, Grčka bi godinu završila uz budžetski deficit od oko 0,5 odsto BDP-a. Evropska komisija prognozira da će javni dug Grčke iduće godine dostići 174 odsto BDP-a, 15 odsto više u odnosu na nivo prognoziran u februaru.

Grčka već četiri meseca pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za otključavanje preostale tranše od 7,2 miliajrde evra iz paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa.

Budžetski rezovi nisu jedina sporna tačka u pregovorima Atine i kreditora. Neslaganja postoje i na polju starosne granice za penzionisanje, rezanja penzija, privatizacija i reforme tržišta rada, navodi zvaničnik.

Grčka je u ovoj i protekloj nedelji otplatila kamate MMF-u ukupne vrednosti blizu milijardu evra, ali joj u narednom periodu dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.