Stepanović: Novca u budžetu nemamo, smeta mi što predsednik sve sam odlučuje

Biznis 20. maj. 202009:14 > 10:55
Podeli:
Izvor: N1

Urednica časopisa Nova ekonomija Biljana Stepanović ocenila je da nas očekuje ekonomska neizvesnost, da će nam leto poslužiti za svođenje računa, dok će jesen i zima "biti težak period". Ona je istakla da je privrednicima najveća bojazan nelikvidnost, odnosno zastoj u plaćanjima, pre svega države. "Ako ona ne plaća svoje obaveze, onda preliva nelikvidnost u privredu", naglasila je ona.

POVEZANE VESTI

„Mi novca u budžetu nemamo, zato smo već krenuli da se zadužujemo na svetskom tržištu, a ono što meni smeta je što predsednik, van ustavnih ovlašćenja, sam odlučuje i sam nam saopštava ‘Republici Srpskoj, za pomoć ovoliko, u Crnoj Gori srpskoj crkvi ovoliko, onome onoliko…’ To se jednostavno ni u jednoj pravnoj državi ne radi. Koliko vidim ovaj govor (nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem) je bio posvećen svađi sa crnogorskom vlašću i Milom Đukanovićem, kome je upadljivo izbegavao, upadljivo da pomene ime“, navodi Stepanović i poziva patrijarha Irineja da ode do stepenica Skupštine Srbije i obiđe Boška Obradovića.

Prema njenim rečima, čekaju nas teški dani, bez obzira da li će biti drugog talasa epidemije.

„Od toga koliko će zdravstvo moći da se normalizuje zavisi koliko će i privreda. Mi smo preživeli ova dva meseca, ali kao i kada ste bolesni, tek posle toga svodite račune. Mislim da će jun i leto celo biti period svođenja računa, a da će jesen i zima biti dosta teški. Sa puno privrednika sam razgovarala, njihova bojazan je nelikvidnost, odnosno zastoj u plaćanjima, pre svega države. Ako ona ne plaća svoje obaveze, onda preliva nelikvidnost u privredu“, napomenula je Stepanović.

Ona je navela da je za budući period izuzetno važno da li će privreda moći da plaća svoje obaveze ili će „svi da gledaju da odlože plaćanje“.

„Sve to stvara jednu veliku neizvesnost. Koliko vidim, privrednici dosta očekuju od države, oni kažu da je jedina pomoć koja je odobrena za plate, ali su neki odbili pomoć, jer im to vezuje ruke. Onda ne smeju da otpuštaju zaposlene, a ne znaju da li će moći da ih zadrže, da li će imati za sve posla“, naglašava urednica Nove ekonomije.

Dodaje da svaka kompanija „treba da se presabere i da vidi šta joj je činiti“, a da zaposleni moraju da shvate da situacija nije kao što je nekada bila, da će morati da dođe do smanjivanja plata.

„S druge strane i poslodavci moraju da shvate da su i njihovi zaposleni – ljudi koji imaju svoje porodice, i koji treba da žive pa da im olako smanjuju plate ako to nije neophodno, još manje da ih otpuštaju. Prosto, svi će da se prilagođavaju i da vide kako će da prežive“, naglašava Stepanović.

Govoreći o javnom sektoru, ona je navela da je Vučić obećao da će ostati iste plate, „i onda javni sektor ispada da je privilegovan“.

„Sve zavisi od priliva u budžet. Mi možemo u javnom sektoru da održimo na istom nivou dodatnim zaduživanjem, a možemo i da ih prilagodimo. Šta će vlast da se odluči, ja u ovom trenutku ne znam. S tim što ni sav javni sektor nije isti. lekarima su plate povećane 10 odsto, što je apsolutno neophodno. Nisu isto lekari, profesori, vojska i policija sa državnom administracijom i politički zaposlenim ljudima od kojih polovina i nemaju posla“, poručuje Stepanović.

Ona je rekla da ne veruje podacima koji dolaze iz državnih organa, „jer stalno daju netačne podatke“.

„Ne mogu da komentarišem šta govori Siniša Mali, jer on govori poliitčki. On čak nema olakšavajuću okolnost da ne zna o čemu govori, da ne razume materiju. On zna o čemu govori i govori u političke svrhe“, kazala je ona.

„Kad me neko jednom slaže, ja mu više ne verujem nikad ništa, a kad mi takve stvari govori sedam godina, onda takve stvari ne mogu ni da komentarišem. Kako je moguće kad privreda radi sa ovoliko smanjenim kapacitetom, u toku marta i aprila, a da je kod nas naplata PDV-a kao što je bila i kao što je i panirana? Najzad, rebalansom budžeta je predviđeno smanjenje PDV-a, a on govori kako je sve to super. Prosto, ne znam kako bih to komentarisala“, navela je Stepanović.

Ona je ocenila da vlast strateški širi optimizam, „to je čista propaganda“, a i podseća da nas očekuju izbori.

Komentarišući pomoće države građanima od sto evra, ona napominje da je bila i ostala protiv toga, „jer nekome taj novac znači život, a nekome taj novac ne znači ništa“.

„Pitanje je zašto država taj novac neselektivno daje, i zašto se zadužuje, i to se dešava baš pred izbore. Suviše je stvar očigledna i ne mogu da je opravdam“, zaključuje Stepanović.