Život u izolaciji: Rekordna onlajn kupovina, kućni fitnes, filmovi i učenje

Biznis 19. maj 202015:43 > 15:54
Izvor: Shutterstock

Život u izolaciji tokom pandemije doprineo je u Evropi rekordnim iznosima onlajn kupovine, pre svega namirnica, pokazuje istraživanje kompanije Masterkard.

Onlajn šoping je nadmašio sve druge oblike potrošnje u aprilu: više od polovine kupaca u Evropi je izjavilo da kupuju onlajn više nego ikada pre. Rekordan je i broj prijava na virtuelne časove kućnog fitnesa, na onlajn sajtove za filmove, TV i za onlajn učenje.

Istraživanje, tokom maja među 12.500 ljudi u 15 zemalja, pokazalo je da trećina troši više novca na „virtuelna iskustva“, skoro dve trećine su gledale TV ili filmove preko onlajn pretplata na sajtove, više od četvrtine je pohađalo časove vežbanja onlajn, a 24 procenta virtuelne muzeje i drugo.

Više od četvrtine anketiranih je reklo da je tokom prethodnog meseca dalo onlajn donacije, a 14 procenata ispitanih je to tako učinilo prvi put.

Kosrinici kartica su počeli da više nego ranije da koriste onlajn bankarske usluge, da uče kako da upravljaju svojim zdravljem i lekove kupuju onlajn, da kuvaju koristeći onlajn uputstva, da programiraju, sviraju muzičke instrumente, kupuju knjige.

Predsednik u Masterkardu za tržište Evrope, Mark Barnet je rekao da je sada više nego ikada ranije „ljudima potreban pristup digitalnoj ekonomiji“.

„Svi mi u kompaniji Masterkard konstanto radimo na tome da onlajn šoping učinimo jednostavnijim, sigurnim i besprekornim za svakoga, bez obzira da li kupuje životne namirnice ili virtuelna iskustva“, rekao je on.