SAM: Mere Vlade Srbije ublažile probleme zbog koronavirusa

Biznis 19. maj. 202014:02 > 14:10
Podeli:
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Mere Vlade Srbije ublažile su ekonomske probleme zbog pandemije korona virusa, pa će se posledice jasnije videti tek kada te mere prođu, odnosno kada se situacija u privredi normalizuje, izjavio je danas na veb panelu u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM) direktor Orion telekoma Slobodan Đinović.

On je istakao da su pojedine kompanije na vreme prepoznale opasnost od pandemije korona virusa i spremno su dočekale krizu, dok se, s druge strane, veliki broj firmi ponašao neozbiljno, očekivali su da će kriza trajati kratko i da će proći bezbolno.

Đinović je istakao da je u ovom trenutku jako teško proceniti kako će teći oporavak ekonomije, da li će on biti relativno brz ili postepen.

„I zato treba biti oprezan posebno kada su u pitanju nove investicije. Ali isto tako, potrebno je zadržati aktivan pristup“, naglasio je Đinović.

On je naveo da će biti dobar rezultat ako do jeseni ili zime ekonomija uspe da se vrati na nivo iz marta ove godine.

Đinović smatra da bi zaustavljanje investicija u ovom trenutku bila pogubna stvar. Investicije treba održati u što većoj meri, iako možda neke investicije treba prepakovati, ističe on.

On kaže da je utisak da su se građani možda previše opustili posle popuštanja mera, dok se kompanije i dalje ponašanju prilično oprezno, i upozorava da neodgovorno ponašanje pojedinaca može da prestavlja pretnju i po ekonomiju u celini.

Đinović je istakao da treba naći način da se podrže i privredne grane koje su naša komparativna prednost i koje mogu da ostvare dobre rezultate, poput prehrambene industrije i poljoprivrede.

S druge strane, po njegovom mišljenju, naš turizam mora da se prilagodi novim okolnostima i očigledno novim zahtevima turista. A Srbija u ovom segmentu ima mnogo toga da ponudi, zaključio je Đinović.