Stopa ulaganja u IT sektor u Srbiji po glavi stanovnika prelazi 80 evra

Biznis 18. maj 202013:41 > 13:48
Podeli:
Izvor: N1

Stopa ulaganja u IT sektor u Srbiji po glavi stanovnika prelazi 80 evra, sa tendencijom rasta na 150 evra do 2025. godine, pokazala je publikacija o stanju IKT industrije u Srbiji.

„Iako je ovo još uvek daleko od EU proseka od 800 evra, zadržavanje ovakvog rasta do 2025. godine bi nas dovelo do minimalne vrednosti koja je potrebna za dalji rast – 150 evra po glavi stanovnika“, izjavio je direktor Vojvođanskog IKT Milan Šolaja, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

On je na onlajn seminaru, na kome je predstavljeno ovogodišnje izdanje stručne publikacije Vojvođanskog IKT klastera o stanju IT industrije u Srbiji, kazao da je taj trend i pokazatelj da na domaćem tržištu postoji potencijal za digitalnu transformaciju, koji je potrebno što bolje i što brže iskoristiti ciljanim merama državne uprave u skladu sa raspoloživim potencijalima domaćeg IT sektora.

Navedeno je da će se, iako je IT sektor beležio kontinuirani rast sve do kraja prvog kvartala ove godine, kriza nastala usled epidemije korona virusa, odraziti i na IT industriju. Prema istraživanju Vojvođanskog IKT klastera na početku krize, dve trećine kompanija je dosad prijavilo pad tražnje i zaustavljanje zapošljavanja i procenjuju pad prihoda u kratkoročnom periodu.

„Aktuelna kriza je imala dramatične inicijalne efekte na poslovanje IT kompanija u Srbiji, što je posledica zavisnosti domaće IT industrije od stranog tržišta, posebno onog na zapadu, i uticaja krize na tamošnje klijente. Iako je teško prognozirati dalji razvoj situacije, očigledno je da su najviše pogođena mikro i mala preduzeća koja nemaju velike finansijske rezerve za likvidnost ili čiji klijenti su bili u krizom pogođenim sektorima“, obrazložio je Šolaja.

U studiji je ukazano da je u pogledu distribucije kompanija i poslova, IT industrija najrazvijenija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a snažne IT zajednice postoje u Subotici i Zrenjaninu.

Šolaja: Osam od 10 vodećih softverskih kompanija u Srbiji u stranom vlasništvu

„Novi Sad se ističe kao grad sa najviše IT stručnjaka po glavi stanovnika, ali i mesto iz kojeg dolazi njegovoj veličini nesrazmerno velik broj kompanija sa sopstvenim proizvodom i dosegom na globalno tržište. Zato ovaj grad ima odličnu šansu da se pozicionira kao regionalni IT centar“, dodao je Šolaja.

Trenutno je osam od 10 vodećih softverskih kompanija u Srbiji u stranom vlasništvu. Tokom 2019. godine osnovano je 337 softverskih kompanija, što je više nego ikad ranije. Međutim, prema ovoj studiji, srpskim IT kompanijama trebalo je više od decenije u proseku da pređu put od startapa do velike kompanije.

„Na globalnoj tehnološkoj mapi Srbija je već duže vreme negde na sredini, ali u razmatranju pozicije naše zemlje potrebno je sagledati širu sliku u kojoj se 80 odsto investicija u nove tehnologije nalazi u 20 odsto zemalja, što znači da je jaz koji je stvoren globalnim informacionim kapitalizmom daleko od smanjivanja“, upozorio je Šolaja.

Zbog toga su izazovi povećanja digitalnog jaza i dalje prisutni u malim zemljama poput Srbijе i vlade ovih zemalja moraju da postave temelje snažnijeg razvoja i da stvore priliku za smanjenje zaostajanja. Peto izdanje ove studije, koja je uključila analizu domaćeg IT tržišta i trendova u ovom sektoru, realizovano je uzpodršku GIZ-a, a pomoć je pružila i Privredna komora Srbije.

Knežević: IT sektor pokazuje najveći potencijal za rast i razvoj 

Projekat „Razvoj privatnog sektora u nerazvijenim regionima Srbije“ (PSD) Nemačke razvojne saradnje koji u Srbiji implementira GIZ, podržava mikro, mala i srednja preduzeća na različitim poljima.

„Kao jedan od najperspektivnijih sektora današnjice, IT sektor pokazuje najveći potencijal za rast i razvoj ovih preduzeća, a posebno imajući u vidu da je veliko interesovanje srpskih kompanija za digitalnu transformaciju. Kako bismo pružili doprinos IT sektoru, trudimo se da prepoznamo bitne projekte poput ove studije, koje možemo da podržimo“, istakao je prestavnik GIZ-a Tomislav Knežević.

Prema njegovim rečima, dobar pregled situacije u IT industriji je od velikog značaja za preduzetnike, investitore, kao i buduće preduzetnike i pokretače privatnog biznisa, kako bi saznali relevantne informacije koje će im koristiti u daljem radu. Studija je dostupna za preuzimanje sa sajta Vojvođanskog IKT Klastera.