Krkobabić povratnicima i zainteresovanim građanima preporučuje cvećarstvo

Biznis 17. maj. 202016:03 > 16:27
Podeli:
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Кopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić poručio je povratnicima i drugim zainteresovanim građanima da ulaganje u cvećarstvo može da bude isplativo, pogotovo što Srbija ima pogodne prirodne uslove.

„U prilog tome govori činjenica da Srbija, uz Francusku, ima najkvalitetnije ruže na evropskom tržištu“, rekao je u pisanoj izjavi Krkobabić, koji je i ministar zadužen za ravnomerni razvoj.

On je pozvao građane da ulažu u cvećarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo, a zatim se udruže u specijalizovane cvećarske zadruge i konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“.

Za zainteresovane Nacionalni tim će organizovati stručne posete uspešnim gazdinstvima koje gaje cveće.

On je rekao da je primetan sve veći interes pojedinaca za proizvodnju cveća na manjim posedima u okviru porodičnih domaćinstava, kao i da obim godišnje proizvodnje iznosi oko 2.500 tona i ne podmiruje potrebe domaćeg tržišta.

Prema njegovim rečima, u 2019. godini Srbija je izvezla tri hiljade tona cveća i ukrasnog bilja u vrednosti 4,15 miliona evra, a uvezla za 11 miliona evra.

Industrija cveća u svetu je grana u kojoj trgovinska razmena iznosi oko 200 milijardi dolara, sa stopom rasta i do 10 procenata, istakao je Krkobabić.

Proizvodnja cveća u Srbiji je skoncentrisana oko većih gradova i njom se bavi oko 2.125 gazdinstava na ukupnoj površini od 382,24 ha.