RGZ pozvao građane da prijave svaku zloupotrebu eŠaltera

Biznis 15. maj 202016:15 > 16:18
Podeli:
Izvor: N1

Republički geodetski zavod je saopštio da list nepokretnosti, kopiju plana i uverenja u papirnoj formi geodetske organizacije ne smeju naplaćivati po ceni višoj od propisane republičke administrativne takse.

Građani su pozvani da prijave sve profesionalne korisnike koji pokušavaju da ih prevare i naplate list nepokretnosti po astronomskoj ceni na adresu [email protected].

RGZ je uputio upozorenje geodetskim organizacijama da će sankcionisati svaku zloupotrebu eŠaltera i pokušaje reketiranja građana.

Кatastar je podsetio ostale profesionalne korisnike da su potpisali ugovor o korišćenju eŠaltera i obavezali se da poštuju dobru poslovnu praksu i primenjuju princip međusobnog uvažavanja.

Naplata vanserijskih naknada za štampanje dokumenata koje izrađuje katastar je, kako je ukazano, „zloupotreba koja ne spada u domen uzajamnog partnerstva, a u vremenu primene mera za zaštitu od zarazne bolesti, to je i nemoralan čin“.

RGZ je apelovao na građane da besplatno koriste servis eКatastar – Javni uvid i sajt www.geosrbija.rs.

Zbog zloupotreba koje su se dogodile, katastar je omogućio da gradjani sami zakažu termin za podnošenje zahteva na šalteru za list nepokretnosti, kopiju plana i uverenje kroz aplikaciju eZakazivanje na sajtu www.rgz.gov.rs.

Tražena dokumenta biće im overena elektronskim potpisom i dostavljena imejlom ili u papirnoj formi poštom na kućnu adresu.

Zavod je naveo da banke odluke o odobravanju kredita za klijente mogu doneti na osnovu uvida u bazu katastra nepokretnosti ili korišćenjem eŠaltera.

Preporučeno je nosiocima javnih ovlašćenja i bankama da od svojih stranaka ne zahtevaju list nepokretnosti, već da edukuju svoje zaposlene o mogućnostima i korišćenju digitalne komunikacije sa katastrom.