Projekat izgradnje puta "Vožd Karađorđe" od posebnog značaja za Srbiju

Biznis 15. maj 202015:19 > 15:31
Podeli:
Izvor: N1

Projekat izgradnje državnog puta prvog reda "Vožd Кarađorđe" je od posebnog značaja za Republiku Srbiju, saopštilo je javno preduzeće Koridori Srbije.

Kako je navedeno, Vlada Srbije je donela zaključak kojim se potvrđuje da je taj projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za državu.

Realizacija projekta izgradnje državnog puta “Vožd Кarađorđe“, ukupne dužine oko 220 kilometara, koji će povezati Istočnu sa Centralnom i Zapadnom Srbijom, od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa zemlje, istakli su Koridori Srbije.

Projekat obuhvata teritorije opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

„Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Srbije, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom“, ukazali su Koridori.

Petljom “Županjac“ kod Lazarevca, biće spojena dva autoputa, „Miloš Veliki“ i „Vožd Кarađorđe“, što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Autoput ‘“Vožd Кarađorđe'“ biće povezan sa saobraćajnim Кoridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca.

„Realizacija ovog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima“, ocenili su u saopštenju Koriodori Srbije.

Dodaje se da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.