Portal Bebac: Trudnice i dalje muči višemesečno kašnjenje primanja

Biznis 11. maj. 202017:21 > 17:35
Podeli:
Izvor: N1

Trudnice po 4,5 meseci ne dobijaju platu, nedavno su skrenuli pažnju na portalu Bebac. Kada su trudnice u pitanju, i dalje postoje velika kašnjenja i najzastupljenija su u državnim firmama. Takođe, sa portala je naglašeno i da manjkavosti Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, na koje su sugerisali, nisu izmenjene.

O tim manjkavostima, kao i o platama porodilja tokom i nakon epidemije, za Infobiz govori Jasmina Mihnjak sa portala Bebac. 

Kakva je sada situacija sa naknadama za trudnice i porodilje, s obzirom na to da je epidemija uticala na veliki deo oblasti? 

„Problemi sa kojima se suočavaju roditelji nastali su mnogo pre epidemije, nažalost. Vanredno stanje je samo dodatno zakomplikovalo stvari i to posebno u vidu samog informisanja roditelja, zbog svih novih problema koji nastaju nakon vanrednog stanja“.

Šta je sa trunicama ili porodiljama čije su se firme tokom krize možda i zatvorile? 

„To je jedan od novih problema koji posebno pogađaju trudnice, posebno što, kada smo na porodiljskom, mi smo podneli zahtev da ono nastavi da teče. Međutim, ukoliko ste na trudničkom, a firma prestane sa radom, vi nemate primanja, ali imate prava na naknadu kada budete na porodiljskom“. 

Vašem portalu se roditelji najčešće žale. Šta je ono što im je najveća muka?

„Ja bih akcenat stavila na trudničko bolovanje. Ja sam pre uključenja u emisiju razgovarala sa trudnicom koja je pokrenula peticiju zbog velikog kašnjenja naknada. Veliki broj građana je tokom vanrenog stanja imao priliku da vidi kako to izgleda kada dva meseca nemate primanja, a naše trudnice su u situaciji da mesecima ne dobijaju platu. Konkretno, trudnica sa kojom sam razgovarala od decembra nije primila nijedan dinar. Zamislite sada u situaciji kada čekaju bebu i kada im treba više, oni žive oslanjajući se na jednu platu u porodici i to tokom vanrednog stanja. Negde mi se čini da naša država izgleda kao jedan nesrećni roditelj, koji svaki dan priča koliko te voli, a zapravo u situaciji kada treba da nam pomogne, kada se sapletemo i padnemo, ne ume da nam pomogne“.

„Sam ovaj problem je apsurdan, zato što je stvar administrativne prirode. Zapravo, poslodavac treba da podnese doznake RFZO, koji ima mesec dana rok da na taj zahtev odgovori i isplati novac poslodavcu, kako bi on taj novac uplatio trudnici. Ne postoji razlog zašto taj novac ne bi bio uplaćen, taj novac nema kako i ko da potroši, niti postoji poslodavac koji sada neće da ga isplati. Reč je o administraciji, papirologiji, računovodstvu, koji su ponekad nespretni i tim dugčkim rokovima na koje se čeka. Ovaj problem može jednostavno da se reši, da na primer taj rok ne sme da bude duži od 3,4,5 dana, a onda RFZO treba da ima kraći rok da na taj zahtev odgovori. Mislim da samo niko nije hteo da se pozabavi tim problemom, ne verujem da ne može da se reši. U dosta slučajeva trudnice dobijaju platu na vreme, tamo gde poslodavac ima novac, pa isplati i čeka refundaciju“.

Nedavno ste rekli, da su, kada je u pitanju Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, roditelji „besni i revoltirani“. Da li se tu išta menja?  

„Osećamo se svi kao da smo u nekom stanju bespomoćnosti, jer smo imali niz sastanaka, niz radnih grupa i čak i momenata kada smo se usaglasili da nešto ne valja. Ostalo je nejasno zašto to što ne valja nikada nismo rešili“, ispričala je Jasmina Mihnjak sa portala Bebac.