Višemilionski gubici Montenegro erlajnsa

Biznis 11. maj. 202013:08 > 13:14
Podeli:
Izvor: Pixabay

Izvršni direktor Montenegro erlajnsa (MA) Vlastimir Ristić izjavio je za "Dan" da kriza izazvana koronavirusom ima teške, pa i razarajuće posledice za avio-industriju i sve njene činioce, navodeći da su gubici MA za vreme pandemije višemilionski.

„Suočeni smo sa najtežom krizom komercijalne avijacije od njenog postanka, sa još nepredvidljivim trajanjem takvih okolnosti. Svaki dan prizemljenja aviona je jako skup, generišu se troškovi koji ne samo da se ne mogu zaustaviti već se sa trajanjem krize multipliciraju“, rekao je Ristić.

Bliže podatke o efektima krize po MA kompanija će, kako kaže Ristić, imati po okončanju perioda bez komercijalnog letenja.

„Prve letove možemo očekivati u junu i to ka destinacijama u okruženju, u smanjenom intenzitetu zbog redukovane tražnje. Tu krizu i smanjenje prihoda, osetiće svi koji su direktno ili posredno vezani za avio-prevoz, od aerodroma, turističkih agencija, turoperatora, hotela, restorana i svih ostalih vidova turističke ponude“, napomenuo je Ristić.

On kaže i da je reč je o višemilionskim gubicima, ali se nada da će, uz pomoć Vlade i međunarodnih organizacija, ipak izdržati.

„Prizemljeni smo već dva meseca, pa su i prodajno-komercijalne aktivnosti u potpunosti zaustavljene. S druge strane, imamo mnogo fiksnih obaveza. Za ovu priliku pomenućemo samo najmarkantnije: isplata što lizing, što kreditnih renti za avione, održavanje avio-motora u odgovarajućoj tehničkoj kondiciji, isplatu zarada zaposlenima“, naveo je Ristić.

Prisilni prekid osnovne delatnosti društva uslovio je, kako ističe, odsustvo potreba za angažovanje radne snage.

„Iako nerado, iz razloga racionalnog vođenja kompanije, morali smo pribeći zakonskom institutu privremenog prekida rada bez krivice zaposlenog, što znači da zaposleni nisu na poslu i nisu dužni da rade od kuće, a pripada im pravo na isplatu zarade u visini od 70 odsto osnova za naknadu koju čini prosečna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu. Prihvatajući bez izuzetka ovakvu odluku poslovodstva, zaposleni su pokazali da dele sudbinu kompanije i teret krize“, zaključio je Ristić.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.