Mihajlović: Letovi "Er Srbije" zavisiće od dogovora s evropskim državama

Biznis 11. maj. 202010:39 > 10:44
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Srbije Zorana Mihajlović ponovila je da su "Er Srbija" i Aerodrom "Nikola Tesla" spremni da pokrenu letove, ali da će to zavisiti od dogovora sa evropskim državama i njihovim vazduhoplovnim vlastima.

„U ovom trenutku nigde u Evropi nema redovnih linija, niti jasno definisanih procedura“, rekla je ona za TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala da za vreme epidemije virusa korona aerodrom u Beogradu nijednog trenutka nije bio zatvoren, već da je dovožena medicinska oprema, a humanitarnim letovima više od 15.000 građana Srbije vraćeno je u zemlju, dok je oko 13.000 stranaca odletelo u svoje države.

Dodala je da je avio-saobraćaj nešto sasvim drugačije u odnosu na drumski, te da očekuje da lekari daju preporuke kako bi se pre svega uvažilo pitanje bezbednosti putnika u avionu.

„Ni Evropa još nema sve procedure, da li će biti potreban PCR test ili samoizolacija još nije tačno definisano kada je u pitanju redovan avio-saobraćaj. Mi ćemo od 18. maja početi sa letovima iz četiri grada – Londona, Beča, Frankfurta i Ciriha, jer postoji još naših građana koji žele da se vrate u Srbiju“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da „svi treba da budu ponosni na ‘Er Srbiju’, bez koje ništa ne bi moglo da se realizuje u vreme vanrednog stanja“.

„Država je sada na potezu da pomogne važnim preduzećima, kao što je naša nacionalna avio-kompanija“, kazala je ministarka.