Članice Evrozone imaju rok do kraja 2022. za kredite iz fonda za zdravstvo

Biznis 08. maj. 202020:43 > 20:53
Podeli:
Izvor: N1

Države članice Evrozone imaju rok do kraja 2022. godine da iskoriste kreditne linije iz zajedničkog fonda za osiguranje plaćanja zdravstvenih troškova, proisteklih zbog pandemije koronavirusa, saglasili su se ministri finansija, prenosi Politiko.

Države koje će novac uzimati iz Mehanizma za evropsku stabilnost potom imaju 10 godina da vrate dug, navodi se u današnjem preliminarnom dogovoru ministara na video konferenciji.

Lideri država su tražili da kreditne linije budu spremne do 1. juna.

Kada ministri završe pravne formalnosti, novac iz ESM fondova će ponuditi novac do dva odsto BDP države, a Evropska komisija će pratiti kako se novac troši.

Kreditne linije su deo trostrukog ekonomskog paketa od 540 milijardi evra koji ima za cilj da zaštiti vlade, radnike i kompanije od finansijske propasti zbog pandemije.

Zvaničnici ministarstava ekonomije i finansija ranije ove nedelje dogovorili su se i oko plana osiguranja za slučaj nezaposlenosti od oko 100 milijardi evra, koji bi kompenzovao gubitke za zaposlene u slučaju da njihove firme smanje broj radnih sati. Ta inicijativa bi trebalo da se okonča u decembru 2022. godine.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.