Er Srbija: Letovi od 18. maja, više saobraćaja od 1. juna

Biznis 08. maj 202011:55 > 13:12
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Kompanija Er Srbija najavila je danas da će u ograničenom obimu obnoviti redovni putnički avio-saobraćaj od 18. maja, uz povećanje broja letova u okviru reda letenja od 1. juna.

Kako se navodi, konačni red letenja zavisiće od odluka i smernica domaćih, stranih i međunarodnih tela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od ukidanja zabrana letenja, izmena ograničenja u putovanjima i zdravstvenih mera u zemljama do kojih Er Srbija leti.

Saobraćaj će biti organizovan u skladu sa načelnim redom letenja koji je objavljen na airserbia.com i biće podložan promenama. Od 18. maja biće organizovan ograničen broj letova do aerodroma London Hitrou, Frankfurta, Ciriha i Beča.

Kompanija je navela da će red letenja pretrpeti određene izmene u odnosu na plan za letnju sezonu 2020. godine. Imajući u vidu očekivanu potražnju, letovi do jednog broja destinacija obavljaće se onom dinamikom koja je i planirana početkom godine, frekvencija letova do pojedinih destinacija biće smanjena, dok će letovi do nekoliko destinacija u ovoj sezoni biti privremeno suspendovani.

Destinacije do kojih će avioni Er Srbije leteti istim intenzitetom kao i do sada su Podgorica, Cirih, Beč, Pariz, Tirana, Zagreb, Skoplje, Bukurešt, London, Sarajevo, Sofija, Frankfurt, Brisel, Kijev, Krasnodar, Zadar i Nica.

Nedeljni broj letova biće optimizovan do destinacija kao što su Tivat, Ljubljana, Atina, Solun, Amsterdam, Prag, Moskva, Berlin, Rim, Istanbul, Milano, Diseldorf, Dubrovnik, Split, Larnaka, Kopenhagen, Štutgart, Njujork, Banjaluka, Tel Aviv, Stokholm, Venecija, Pula, Barselona, Sankt Peterburg i Madrid. U narednom periodu, Er Srbija neće leteti do Helsinkija, Lavova, Amana, Firence, Kišinjeva, Rostova na Donu, Malte, Ženeve, Kaira, Bejruta i Rijeke.

Er Srbija je istakla da sarađuje sa partnerima da bi se utvrdila potražnju za čarter-letovima. Postoji mogućnost da letovi do ograničenog broja destinacija budu uspostavljeni i ranije, odnosno pre 1. juna. Ukoliko opšti uslovi budu dozvolili da se ti letovi organizuju, srpska nacionalna avio-kompanija će o tome odmah obavestiti putnike, navodi se u saopštenju.

Mihajlović: Koncesionar realizuje dogovorene planove

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je sa generalnim direktorom beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoom Berizom radove na modernizaciji i proširenju tog aerodroma.

Ona je istakla da je to „početak novog putovanja za beogradski aerodrom“, te da je ponosna što koncesionar, francuski „Vansi“, realizuje dogovorene planove koji iznose 700 miliona evra investicija u narednih 25 godina.

„Vrednost ovog projekta, kao i izgradnja novog kontrolnog tornja, iznose oko 60 miliona evra. Važno je da kažemo i da je ovo gradilište radilo sve vreme vanrednog stanja, što je od velikog značaja za naš privredni razvoj i dane koji slede“, rekla je ministarka.

Kako je najavila, od 18. maja nacionalna aviokompanija „Er Srbija“ počinje da leti ka nekoliko destinacija – London, Frankfurt, Beč i Cirih. 

„Dosta toga zavisi i od odluka izlaska i ulaska u zemlju, odluka drugih država i preporuka struke. Ali, mi se nadamo da će posle 18. maja biti još više redovnih linija“, rekla je Mihajlović.

Izrazila je i zadovoljstvo jer niko od zaposlenih na beogradskom i niškom aerodromu nije oboleo od koronavirusa, što pokazuje da su uprave vodile računa i pridržavale se mera.

Generalni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoa Berizo ;rekao je da će završetkom započete investicije ovog projekta kapaciteti biti duplirani, jer će biti izgrađeno 11 novih gejtova.

„Radovi na modernizaciji i proširenju Aerodroma ‘Nikola Tesla’ se od početka godine odvijaju bez većih prekida, i tokom vanrednog stanja uz poštovanje svih preporuka i bezbednosnih mera nadležnih. U ovom trenutku veliki radovi teku na nekoliko lokacija, uključujući proširenje fingerskog hodnika C, što će povećati kapacitet aerodroma, koji će postati komforniji i funkcionalniji za putnike i avio-kompanije“, rekao je Berizo.

Dodao je da su u toku i radovi na proširenju platforme, kako bi se omogućilo parkiranje većeg broja aviona istovremeno.

„Procenjena vrednost ovih radova je skoro pet milijardi dinara. Želja nam je da u narednom periodu ponudimo još bolje iskustvo boravka za naše putnike i partnere, kao i da značajno unapredimo nivo usluge i ponude sadržaja na aerodromu“, rekao je Berizo.