Lufthanza pregovara o ulasku državnog kapitala u kompaniju

Biznis 07. maj 202019:02 > 19:06
Podeli:
Izvor: REUTERS/Michaela Rehle

Nemački avioprevoznik Lufthanza saopštio je da pregovara sa državom o planu spasavanja kompanije koji podrazumeva devet milijardi evra državnih para i koji bi mogao da uključi i delimičnu nacionalizaciju ove grupe, kako bi se izbegao bankrot zbog pandemije koronavirusa.

Pregovori, koji su u toku, vode se o kreditu, ali i o „ulasku državnog kapitala u kompaniju“ sa oko 25 odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da država želi i jedno mesto u nadzornom odboru grupe Lufthanza.

Lufthanza trenutno gubi milion evra na sat, pošto je pandemija praktično zaustavila putnički aviosaobraćaj. Uprava Lufthanze, koja je drugi po veličini evropski avioprevoznik, odbacuje politički uticaj zemalja u kojima posluje, pored Nemačke, tu su Austrija, Švajcarska i Belgija.

„Potrebna nam je pomoć države, ne nacionalizovana uprava“, ponovio je ove sedmice predsednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor.

U okviru nemačke koalicione vlade mišljenja su podeljena. „I dalje traje proces za pronalaženje političkog dogovora“, navodi u saopštenju Lufthanza. Grupa trenutno ima još oko četiri milijarde evra u gotovini, rekao je Špor i dodao da je cilj pregovora da se „izbegne bankrot“ pošto je broj putnika opao za 99 odsto.

Od 760 Lufhtanzinih aviona, oko 700 je prizemljeno, dok je preko 80.000 od 130.000 zaposlenih delimično nezaposleno. Lufthanza očekuje pokretanje vazdušnog saobraćaja kasnije ovog proleća, rekao je Špor na nedavno održanoj generalnoj skupštini akcionara.

U okviru mera štednje, uprava Lufthanze usvojila je niz mera koje, kako je ranije saopšteno, na duži rok treba da smanje kapacitete njene flote i administracije.

Grupa je nedavno najavila da će prizemljiti neke od svojih većih aviona, i uglavnom na terminalima Frankfurt i Minhen, da će biti reducirani letovi na pojedinim linijama, kao i da će njena filijala, kompanija Džermanvings, obustaviti aktivnosti.

Najavljeno je i da će kompanije Ostrian erlajns (Austrian Airlines) i Brisel erlajns, koje su članice Grupe Lufthanza, biti ubrzano restrukturirane, dok će SWISS Internešenel erlajns, takođe članica Grupe, prevremeno rashodovati neke starije letelice. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.