Mihajlović: Pad obima saobraćaja u Srbiji 60 odsto, gubitak 30 miliona evra

Biznis 07. maj. 202012:50 > 12:55
Podeli:
Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

U Srbiji je u martu i aprilu zabeležen pad obima saobraćaja od 60 odsto, a procenjuje se da će pad prihoda u toj oblasti iznositi 30 miliona evra, rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Navela je da je u poslednja dva meseca auto-putevima prošlo 4,8 miliona automobila, četiri miliona manje nego prošle godine u isto vreme.

Šteta u drumskom saobraćaju do kraja godine će biti oko pola milijarde evra, procenila je ministarka.

S druge strane, rekla je ona, „mi smo opredeljeni da ne smanjujemo novac za održavanje puteva, niti će bilo šta trpeti u izgradnji novih i rehabilitaciji postojećih“, saopštilo je njeno ministarstvo.

Mihajlović je posetila deonicu auto-puta Beograd-Niš, izmedju Pojata i Ražnja, koja se obnavlja i kazala da se rehabilitacija auto-puta obavlja na tri mesta.

„Važno je da pripremimo sve za saobraćaj kojeg će, verujemo, biti više u narednim mesecima“, rekla je Mihajlović.

Iznela je da danas 4.200 radnika radi na najvećim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Po rečima direktora JP „Putevi Srbije“, Zorana Drobnjaka, ove godine će se obnoviti 200 kilometara auto-puteva što će koštati pet milijardi dinara.

Drobnjak je rekao da će krajem maja biti završena obnova 13 kilometara puta između Pojata i Ražnja što košta 350 miliona dinara, a takav posao se tamo nije radio više od 25 godina.

„Radiće se i kod Subotice, Niša i Doljevca, Merošine“, naveo je Drobnjak.