Bregu: Region spreman za produbljivanje ekonomske saradnje

Biznis 06. maj. 202023:50 > 23:54
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arben Celi

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je da je region spreman za produbljivanje regionalne ekonomske saradnje, pri čemu će prvo biti obezbeđena odgovornost šest ekonomija Zapadnog Balkana za proces, kao i približavanje regiona unutrašnjem tržištu EU.

„Zadovoljstvo da i zvanično iskažem punu predanost i spremnost RCC-a za izradu budućeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, s ciljem njegovog mogućeg prihvatanja na samitu berlinskog procesa. Sam proces je već započeo“,  rekla je Bregu na video-samitu EU i Zapadnog Balkana.

Ona je rekla da je regionalna saradnja uvek važna, te da je danas od presudne važnosti, jer borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavan zadatak.   

POVEZANE VESTI:

„Zeleni koridor je zaživeo, odnosno zelene trake za hranu i lekove u regionu Zapadnog Balkana i sa EU, i to je najskoriji primer regionalne saradnje koja je još jednom dala rezultate. Drago nam je što je RCC pokrenulo njenu koordinaciju sa svim relevantnim akterima. Zahvaljujući saradnji i političkoj volji stvari su se promenile za dve sedmice“, navela je Bregu, saopšteno je iz RCC-a.

Bregu je istakla da nijedan izvrstan regionalni plan delovanja ne može uspeti bez snažnog političkog vođstva, te da nijedan budući plan o Zapadnom Balkanu neće dati neophodne rezultate, ako putevi EU i regiona ne budu u potpunosti usklađeni i približeni. 

Ona je poručila da nove okolnosti zahtevaju nova prilagođavanja i društveno-ekonomsku transformaciju regiona ka inovacijama i digitalnoj transformaciji. 

„Određeni zapaženi rezultati vezani za Regionalni ekonomski prostor već su postignuti kao deo naših zajedničkih napora, a jedan od njih je svakako regionalni sporazum o snižavanju cena rominga. Drugi regionalni procesi su u toku i nadamo se da ćemo uskoro imati i dodatne rezultate“, istakla je Bregu.

Ona je naglasila da upravo zbog dramatično drugačijeg konteksta usled pandemije koronavirusa, program ojačane regionalne ekonomske saradnje mora odgovoriti na izazov upravljanja krizom dok se istovremeno gradi budućnost.