Mali: Srbija spremna i na gori scenario krize u svetu, počinje isplata minimalca

Biznis 06. maj. 202013:40 > 14:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija ima stabilne finansije, da može da ispunjava sve svoje obaveze u zemlji i prema inostranstvu i da ima spreman odgovor i na gori scenario krize u svetu usled peidemije korona virusa nego što se sada prognozira. On je najavio i da počinje isplata minimalca za radnike u preduzećima koja su tražila tu pomoć.

On je na konferenciji za novinare kazao da je optimista i da se može očekivati da ove godine Srbija umesto pada ima rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Naše projekcije su uvek mnogo konzervatnivije i gore nego što stvarno očekujemo. Pokrenuli smo ekonomiju ranije nego što smo očekivali i možemo se nadati boljim rezultatima“, kazao je Mali i dodao da je i javni dug pod kontrolom i da će do kraja godine biti 58,4 odsto BDP-a.

Po njegovim rečima planirana su dodatna zaduženja države u evrima u vrednosti tri milijarde, kao i u domaćoj valutu u vrednosti 455 milijardi dinara.

On je najavio pomoć države nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija, gde je manjinski partner Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i istakao da još nije utvrđeno koliko će iznositi ta moć i kako će se realizovati.

„Moguće je da i da ćemo kupiti neki avion“, rekao je Mali.

Mali je na pitanje novinara da li je realno da avioni Er Srbije polete između 25. maja i 1. juna rekao da se „ta kompanija sprema da poleti tamo gde može da sleti“.

„Najavljeno je otvaranje beogradskog aerodroma ‘Nikola Tesla’ za 18. maj, a letovi Er Srbije zavise i od otvaranja aerodroma drugih zemalja“, rekao je Mali.

Dodao je da su rađene konzervativne projekcije u koje je uključena socijalna distanca i da će se „videti od leta u jedan po jedan grad“.

„Nama je cilj da Er Srbija poleti što pre u što većem kapacitetu“, rekao je Mali.

Takođe je najavio i dodatnu pomoć nekim sektorima, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i logistike, o čemu će se u ponedeljak razgovarati u Privrednoj komori Srbije.

Počinje isplata minimalca

Isplata minimalaca o trošku države za 1,055 miliona radnika u 232.000 preduzeća u Srbiji koja su tražila tu pomoć počeće sutra, 7. maja, najavio je ministar.

„Za tu isplatu u budžetu je obezbeđeno 32 milijarde dinara, a uslediće u naredna dva meseca još dve isplate minimalne zarade“, rekao je Mali na konferenciji za novinare.

POVEZANE VESTI

On je istakao da su firme čijim radnicima će biti isplaćene minimalne zarade od oko 30.000 dinara tražile odlaganje uplate poreza i doprinosa, usled krize u poslovanju u vreme epidemije koronavirusa, u vrednosti 29,5 milijardi dinara, kao i poreza na dobit od 3,3 milijarde dinara.

„Ovo je važano jer je Srbija zbog toga što ima dobvre finansije u stanju da ispuni dato obaćenje i uplati obećanu pomoć firmama“, istakao je Mali.

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, paušalci, poljoprivrednici, mikro, mala i srednja preduzeća, a uslov je da nisu smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Trajno zaposlenje za lekare i medicinske sestre koji su volontirali

Mali je najavio i da će na neodredjeno vreme biti zaposleni lekari i medicinske sestre koji su tokom epidemije volontirali ili su bili primljeni u radni odnos na tri i šest meseci.

Ministar je novinarima rekao da su ti zdravstvenu radnici bili primljeni na odredjeno vreme na osnovu Uredbe Vlade jer Skupština Srbije nije radila posle uvodjenja vanrednog stanja, 16. marta, „a sada kada je Skupština počela da zaseda, biće utvrdjeni koeficijenti i oni će biti primljeni trajno“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije da je od 6. marta na odredjeno vreme primljeno 2.500 lekara i medicinskih sestara koji su bili na specijalizaciji ili su volontirali.