MAT: Struja treba da poskupi, ali možda manje od 15 odsto

Biznis 12. maj. 201513:18 > 14:01
Podeli:
Izvor: N1

Poskupljenje električne energije u Srbiji ekonomski nije sporno, jer su izneti uverljivi dokazi da je cena struje niska, ali bi se mogao naći prostor da to povećanje bude manje od 15 odsto, smatraju ekonomisti okupljeni oko časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Urednik MAT-a Vladimir Vučković rekao je, na predstavljanju novog broja tog časopisa, da cena struje i finansijski rezultati EPS-a zauzimaju važno mesto u pregovorima Srbije i MMF-a.

PROČITAJTE JOŠ:

On je kazao da razmatranje povećanja cene struje nije ništa novo i odluka o tome samo je odložena do početka juna.

„Izneti su uverljivi dokazi da je cena električne energije kod nas niska i predstavlja faktor u formiranju loših rezultata EPS-a… i to će se na ovaj ili onaj način preliti na javne finansije“, naveo je Vučković.

On je dodao da ta odluka ekonomski nije sporna ali da postoji socijalni aspekt tog pitanja.

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi povećanje cena struje moglo biti manje od najavljenih 15 odsto ukoliko bi se ukinula akciza na električnu energiju, odnosno ako bi se taj namet sistemski uvodio i iznosio nula odsto barem u prvoj godini“, rekao je Stamenković.

On taj predlog temelji na bazi toga što je budžetski deficit manji od planiranog i smatra da nema potrebe da se budžet puni ubiranjem prihoda od akciza.

„Poskupljenje struje moglo bi da bude manje od 15 odsto, ali verovatno neće biti 7,5 odsto sa čime bih ja bio zadovoljan“, zaključio je Stamenković.