Tramp poziva na otvaranje ekonomije, i po cenu pogoršanja situacije

Biznis 06. maj. 202008:36 > 08:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je na otvaranje ekonomije, premda bi to moglo još više da pogorša širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

„Ne kažem da je sve savršeno. (…) Hoće li neki biti teško pogođeni? Hoće. Ali moramo da otvorimo zemlju i to brzo“, rekao je američki predsednik prilikom poseta fabrici Hanivel koja proizvodi zaštitne maske u Finiksu u Arizoni.

Pre toga je u izjavi za ABC Njuz bio još jasniji. Na pitanje misli li da će zbog ponovnog otvaranja ekonomije biti izgubljenih života, odgovorio je da je „moguće da se to dogodi, jer nećemo više biti zatvoreni u domove“.

Premda bi Sjedinjenje Države do juna mogle da dosegnu 100.000 umrlih od koronavirusa, Bela kuća već nekoliko dana šalje poruku o ublažavanju mera.

Dokaz tome je i izjava potpredsednika Majka Pensa koji je rekao da bi radna grupa Bele kuće za rešavanje krize izazvane Covidom-19, koju on vodi, uskoro mogla da bude raspuštena.

Utvrdivši da su Amerikanci „ratnici“, Tramp je rekao da su spremni za „novu fazu bitke“, a portparolka Bele kuće Kejli Mekenani objasnila je da će lekari ostati uključeni u proces donošenja odluka.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.