Vučić: Struja ne treba da poskupi dok se ne povećaju zarade

Biznis 12. maj 201512:13 > 12:17
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo visokom ocenom MMF-a i najavio dalje razgovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom o ceni struje, koja, uveren je, ne treba da raste dok se ne obezbedi povećanje plata i penzija, o čemu će biti reči u avgustu.

Vucić je poručio da je dobro što je MMF napravio novu prognozu i rast BDP-a prognozirao na nulu, ali je istakao da smatra da će je već u avgusti ponovo pomeriti i to na plus 0,5, kao i da je uveren da će to i dalje činiti.

Premijer je u razgovoru sa novinarima podsetio da je on ranije prognozirao upravo takav ishod, odnosno da ćemo imati do kraja godine imati pozitivan rast BDP-a, što je, kažže, kod mnogih naišlo na nevericu i podsmeh.

Prema njegovim rečima, sa MMF-om je razgovarano i o ceni struje, razgovori nisu bili laki, ali će biti nastavljeni.

„Nije to pitanje da mi ne znamo da je niska cena struje, niti pitanje naše želje da sačuvamo našu elektroprivredu, ali je pitanje šta naši ljudi pre povećanja plata i penzija mogu da podnesu. To je bila naša rasprava i naš razgovor i ništa više“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne spori dobru nameru MMF-a za ozdravljenje naše ekonomije i elektroprivrede, ali, za razliku od njih, zna šta su potrebe naših građana i koliko mogu, a koliko ne mogu da izdrže i da o tome mora da vodi računa.

Što se tiče plata i penzija, dogvorili smo se da o tome razgovaramo po okončanju drugog kvartala, u avgustu, kada budemo imali rezultate mera fisklane konsolidacije.