NBS ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu

Biznis 11. maj 201520:37 > 20:39
Podeli:
Izvor: N1

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić izjavio je da je centralna banka relaksirala monetarnu politiku tako što je u ponedeljak treći put za redom od zaključenja aranžmana sa MMF-om, smanjila referentnu kamatu sa sedam na 6,5 odsto godišnje.

Pješčić je na konferenciji u Vladi Srbije, povodom prve revizije aranžmana sa MMF, rekao da prostor sa opuštanje monetarne politike potiče pre svega od restriktivnije fiskalne politike.

„Aktuelna fiskalna konsolidacija, preduzete mere i pozitivan efekat tih mera stvorili su prostor za relaksaciju monetarne politike“, rekao je Pješčić.

Upitan da li treba očekivati da će se trend relaksacije monetarne politike nastaviti, Pješčić je rekao da je stav NBS da je glavni cilj stabilnost cena, te su mere monetarne politike najpre usmerene na vraćanje inflacije u granicu dozvoljenog odstupanja od cilja.

On je podsetio da je cilj da inflacija u ovoj godini iznosi četiri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus ili minus 1,5 odsto. „U poslednjih godinu dana inflacija se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i to je pre svega razlog koji motiviše NBS da relaksira monetarnu politiku“, rekao je viceguverner.

„Naša projekcija je da će se inflacija u drugoj polovini godine vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Ono što će primarno opredeliti inflaciju, jesu kretanja iz međunarodnog okruženja, tokovi kapitala usled prisutnih geopolitičkih tenzija i aktuelne grčke krize koja može da se prelije na region“, objasnio je Pješčić.