Savić: Sigurna sam da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti imati socijalne nemire

Biznis 30. apr. 202016:46 > 17:25
Podeli:
Izvor: N1

Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, izjavila je u Danu uživo da je socijalno stanje radnika u Srbiji veoma loše, kao i da je više od 30.000 građan, prema njenim podacima, zbog koronavirusa ostalo bez posla. Ona je zbog svega toga uverena da je "potpuno sigurna da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti imati socijalne nemire".

POVEZANE VESTI

„Nažalost, nijedan 1. maj u skorijoj prošlosti nismo dočekivali u dobroj atmosferi. Za radnike u Srbiji nije urađeno puno toga i ne možemo da kažemo da živimo u Srbiji u kojoj je radnik zadovoljan i u kojoj ima dobre plate. Razlika ovog 1. maja u odnosu na prethodne je u tome što pored onog egzistencijalnog straha, dodajemo i strah od bolesti, smrti, za sebe i za svoje porodice“, ocenila je Savić.

Ona je navela da „slika u Srbiji nije uopšte ružičasta kako je predstavljaju predstavnici vlasti“.

„Oni pokušavaju da nas ubede da će Srbija iz ove krize izaći tek tako, bez nekih teškoća i potresa. Mi koji smo u ovom poslu dobro sagledavamo stanje u Srbiji. Dovoljno je reći da je kao posledica korona krize 995 privrednih subjekata u blokadi, da je oko 1000 kompanija i firmi smanjilo ili potpuno obustavilo proces proizvodnje, a da je oko 115.000 radnika poslato na prinudne odmore“, ističe savić.

Prema njenim rečima, svi ti radnici, ili najveći deo njih se neće vratiti na svoje radno mesto, tako da napominje da je situacija sigurno mnogo gora od onoga kako je predstavljaju predstavnici sadašnje vlasti.

„Donete mere su zaustavile ekspanziju gubitaka radnih mesta, ali te mere kasne. One čuvene tri minimalne zarade će početi da se isplaćuju tek od 7. maja. S tim se kasni, a privrednici su iscrpljeni. Ja sam potpuno sigurna da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti imati socijalne nemire“, naglašava Savić.

Ona podseća da je u Srbiju nakon početka krize ušlo oko 400.000 naših građana iz inostranstva.

„Ti ljudi se sigurno neće brzo vratiti, dakle oni ostaju u našoj zemlji, izvršiće ogroman pritisak na tržište rada i biće ogroman pritisak na socijalne fondove i vlast mora mnogo ovu situaciju ozbiljnije da shvati. Predsednik je gostujući na jednoj od televizija rekao da su zvanični podaci da je u Srbiji od posledica korona pandemije otkaz dobilo 2.000 radnika. Naši podaci govore da je taj broj sada već prešao 30.000 radnika“, napominje Savić.

Ona je rekla da mnogim radnicima nisu produženi ugovori, kao i da je mnogo njih koji su radili preko agencija, a nisu im produženi ugovori.

„Srbija se nalazi u ozbiljnoj socijalnoj ekonomskoj krizi i posledice ćemo videti tek za mesec, dva“, kazala je Savić.

Ona je ocenila da država sporo reaguje, a da donete odluke moraju mnogo brže i efikasnije da se sprovode.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.