PKS: Obezbeđeno snabdevanje lekovima, stabilna proizvodnja i nesmetan izvoz

Biznis 27. apr 202017:24 > 17:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Farmaceutska industrija Srbije uspela je da tokom pandemije koronavirusa obezbedi snabdevanje tržišta lekovima, stabilnu proizvodnju i nesmetan uvoz uz redovne isporuke zdravstvenim ustanovama, što je omogućilo da Vlada Srbije odobri izvoz lekova, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Direktorka korporativnih poslova i komunikacije Hemofarma, članice Štada grupe, Sandra Savić rekla je da je obezbeđeno sigurno snabdevanje lekovima domaćeg tržišta, ali i onih kojima je Srbija pomagala.

„Svi su pokazali izuzetnu odgovornost i visoku svest o prioritetima, a sa druge strane, odluka o odobravanju izvoza lekova koji domaćoj ekonomiji donosi nove vrednosti, izuzetno je značajna“, istakla je Savić.

Prema njenim rečima u vreme epidemije koronavirusa, i Hemofarm i Štada postavili su nove rekorde u obimu proizvodnje.

„Hemofarm je uvećao proizvodnju za 10 odsto i samo u toku jednog meseca proizveo 24 miliona pakovanja lekova i proizvoda namenjenih zdravlju, kao i 110.000 polulitarskih rastvora i drugih sredstava, neophodnih u lečenju pacijenata“, navela je Savić.

Vlasnica kompanije „Inpharm“ Vesna Živković istakla je da je odluka o ukidanju zabrane izvoza lekova ključna za ovu kompaniju koja je ovlašćeni uvoznik i jedini izvoznik lekova određenih inoproizvođača neophodnih za lečenje pacijenata obolelih od najtežih bolesti.

Sekretarka Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS Mirjana Vučićević rekla je da su se domaći proizvođači, uvoznici i izvoznici lekova, obavezali na kontinuirano snabdevanje tržišta Srbije lekovima. 

„Prioritet naših članica je dostupnost lekova, kako u redovnim, tako i u ovim vanrednim okolnostima, čime se obezbeđuje odgovarajuća podrška zdravstvenom sistemu i posluje u interesu zaštite zdravlja građana Srbije“, kazala je Vučićević.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.