Sertić: Sastanak sa MMF-om težak, čak i incidentan

Biznis 11. maj 201512:56 > 13:04
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Sastanak sa predstavnicima MMF-a kod premijera Aleksandra Vučića je bio veoma težak, na momente čak incidentan, ocenio je ministar privrede Željko Sertić. Sertić je rekao da je najviše problema bilo o pitanju eventualnog podizanja cene struje. Na momente je, kazao je, bilo čak "oštrih reči" i "neprijatnih situacija".

„Današnji sastanak sa predstavnicima MMF je bio veoma težak na momente, mogao bih reći, incidentan, jer je premijer Vučić obrazlagao naše stavove u vezi sa tim pitanjima“, rekao je Sertić.

Na pitanje novinara da li će biti povećana cena struje i da li će biti vraćene plate i penzije na prethodni nivo, Sertić je rekao da dogovor o tome još nije postignut, ali da veruje da će to biti učinjeno tokom dana. Ministar privrede je istakao da o određenim stvarima mora da bude postignut dogovor s obzirom na to da predstavnici MMF-a imaju „tvrde stavove“, a kao primer je naveo cenu struje i preduzeća u restrukturiranju.

„Ipak, ja sam optimista da ćemo do kraja dana definisati okvir svih dogovora i imati pozitivan stav“, rekao je on.

Primedbe zbog spore privatizacije

Tanjug/Sava Radovanović

Sertić je rekao da je od MMF-a traženo da Srbija, ipak, dobije razumne rokove, kada je reč o odlaganju roka za godinu dana za 16-17 preduzeća, kojima ističe rok zaštite od naplate potraživanja poverilaca.

„Generalna ocena je da MMF smatra da proces privatizacije ide sporije nego što se očekivalo. Očekivanja su bila da će veći broj kompanija da nađe strateškog partnera, odnosno da će već biti privatizovano“, kazao je ministar.

PROČITAJTE I:

Govoreći o usporenoj privatizaciji u Srbiji, Sertić je rekao da postoje mnogobrojne procedure koje treba ispoštovati – strog zakonski okvir, restitucija, razna dokumentacija, katastri i drugo.

Sertić je kazao da je Srbija uradila 95 odsto posla koji je predvideo MMF, i to vrlo kratkom periodu, što kako je rekao, nijedna zemlja nije uradila, ali da MMF insistira da to bude 100 odsto.

„Nemamo nijednu jedinu stvar kao olakšavajuću okolnost jer smo puno puta prevarili naše partnere u prošlosti. MMF je već raskidao aranžmane sa Srbijom i sada imamo negativan imidž iz prošlosti, pa se sada od ove vlade traži ispunjenje svega u kratkim rokovima“, ukazao je Sertić.

Borba za svaki dan i procenat

Sertić je rekao da su se predstavnici Srbije na današnjem sastanku sa MMF „borili za svaki dan i procenat u predviđenim obavezama naše zemlje“, napomenuvši da nije lako reformisati železnice Srbije, EPS, Puteve Srbije i tako dalje.

„Ne možete rešiti pitanje 500 preduzeća u nekoliko meseci jer je to nemoguć posao. Nema odustajanja od privatizacije, ipak niti pomeranja rokova u tom procesu, već ćemo imati samo manji deo preduzeća koja će dobiti do godinu dana zaštitu, ali po preciznim i jasnim planovima“, kazaoo je Sertić.

On je rekao da se u državnim preduzećima svašta radilo u prethodnom periodu, da se nisu sprovodile reforme, pojedine firme nisu ni radile, i da ih sada po strogom zakonu treba za kratko vreme transformisati ili privatizovati.