Francuska vlada pomaže Er Fransu sa sedam milijardi evra

Biznis 24. apr 202022:00 > 22:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Francuska vlada je objavila da će sa istorijskih" sedam milijardi evra pomoći aviokompaniji Er Frans čija je flota uglavnom prizemljena zbog zabrane putovanja usled pandemije koronavirusa.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer rekao je da će vlada „za spas nacionalne aviokompanije“ izdvojiti četiri milijarde evra u vidu garancija za kredit i tri milijarde evra direktnih pozajmica.

Vlada od kompanije Er Frans traži da poštuje uslove profitabilnosti i posluje „ekološki održivije“ – da smanji zagađenje, kazao je ministar.

On je naveo da vlada ne razmatra mogućnost nacionalizacije te aviokompanije. Dodao je da vlada razmatra davanje pomoći i proizvođaču automobila Reno, u vidu garancije za kredit od pet milijardi evra.

Holandska vlada je večeras takodje saopštila da će nacionalnoj aviokompaniji KLM, koja je partner Er Fransu, pomoći sa između dve i četiri milijarde evra.

Ministar finansija Holandije Vopke Hukstra rekao je da će i to biti u obliku kreditnih garancija i zajmova za KLM, čija većina aviona ne leti od izbijanja pandemije koronavirusa.